Nagyvilág

Újabb 15 magyar állampolgár kérte, hogy menekítsék ki Szudánból

STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

Miután szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni Szudánból, újabb 15 magyar jelentkezett, akiknek Magyarország próbál segíteni – írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A vasárnap esti információk szerint Magyarország Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel folytatott együttműködésének köszönthetően hét magyar állampolgár tart biztonságos helyre, nyolc ember esetében pedig továbbra is keresik a biztonságos megoldást

– tette hozzá Szijjártó.

Kik harcolnak egymással Szudánban?

A szudániak 2019-ben tömegtüntetéseken követelték a csaknem három évtizede uralkodó elnök, Omar al-Basír távozását, mire a hadsereg megpuccsolta őt és a civilek bevonásával alakított kormányt. 2021-ben ezt egy újabb puccsal egy katonai tanácsra váltotta Abdel Fattah al-Burhan tábornok, Szudán tulajdonképpeni mostani elnöke. A mostani összecsapások közte és az általa irányított hadsereg, illetve az azzal párhuzamosan létező Rapid Support Forces (RSF) között törtek ki, utóbbit Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezeti. Az RSF könyörtelen, etnikai tisztogatással is vádolt milíciából szerveződött hivatalos fegyveres erővé.

A mostani összetűzés, amelynek napok alatt legalább száz civil esett áldozatául, amiatt tört ki, hogy az RSF úgy csoportosította át csapatait az országban, amit a hagyományos hadsereg fenyegetőnek ítélt magára nézve – a felek egymást vádolják azzal, hogy a másik lőtt először.

Az Egyesült Államok 70 követségi dolgozóját vasárnapra virradóan menekítette ki helikopterekkel az afrikai ország fővárosából, Kartúmból.

Azóta több európai ország is közölte, hogy segítenek az állampolgáraiknak kijutni a harcoktól sújtott országból. Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben menekíti ki állampolgárait.

Franciaország vasárnap megkezdte kartúmi nagykövetsége evakuálását, azonban a diplomaták konvoját a rivális felek szerint támadás érte. Egy francia állampolgár megsebesült. A támadásért a szudáni hadsereg és a vele szemben Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia egymást okolta. A hadsereg szerint a milícia lövöldözése nyomán az evakuációt leállították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik