Nagyvilág

Sorra menekítik ki az állampolgáraikat az európai országok Szudánból

STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben menekíti ki állampolgárait a harcok dúlta Szudánból – közölte a belga külügyminiszter. Ezzel követik az Egyesült Államok példáját, amely 70 dolgozóját vasárnapra virradóan menekítette ki helikopterekkel az afrikai ország fővárosából, Kartúmból.

Hadja Lahbib Twitter-oldalán úgy fogalmaz: „arra kérjük a belga állampolgárokat és mindazokat, akik még nem tették meg, hogy a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot a diplomáciai szolgálatainkkal”.

A belga külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez idáig 42, Szudánban tartózkodó belga állampolgár jelentkezett, hogy elhagyná az afrikai országot.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bejelentése szerint a holland állampolgárok és a hollandiai tartózkodási engedéllyel rendelkezők első csoportját már vasárnap kimenekítik az országból. A holland külügyi tárca 152, Szudánban tartózkodó holland állampolgárral áll kapcsolatban, ugyanakkor arra számítanak, hogy ennél több embernek kell majd segítséget nyújtani az ország elhagyásához. Ehhez a külügyminisztérium honlapján naprakész tanácsokat tesznek közzé a Szudánban tartózkodó hollandok számára az ország biztonsági helyzetéről.

Mi történik Szudánban?

A szudániak 2019-ben tömegtüntetéseken követelték a csaknem három évtizede uralkodó elnök, Omar al-Basír távozását, mire a hadsereg megpuccsolta őt és a civilek bevonásával alakított kormányt. 2021-ben ezt egy újabb puccsal egy katonai tanácsra váltotta Abdel Fattah al-Burhan tábornok, Szudán tulajdonképpeni mostani elnöke. A mostani összecsapások közte és az általa irányított hadsereg, illetve az azzal párhuzamosan létező Rapid Support Forces (RSF) között törtek ki, utóbbit Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezeti. Az RSF könyörtelen, etnikai tisztogatással is vádolt milíciából szerveződött hivatalos fegyveres erővé.

A mostani összetűzés, amelynek napok alatt legalább száz civil esett áldozatául, amiatt tört ki, hogy az RSF úgy csoportosította át csapatait az országban, amit a hagyományos hadsereg fenyegetőnek ítélt magára nézve – a felek egymást vádolják azzal, hogy a másik lőtt először.

Franciaország vasárnap megkezdte kartúmi nagykövetsége evakuálását, azonban

a diplomaták konvoját a rivális felek szerint támadás érte, miután egy francia állampolgár megsebesült.

A támadásért a szudáni hadsereg és a vele szemben Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia egymást okolta. A hadsereg szerint a milícia lövöldözése nyomán az evakuációt leállították.

A bejelentésre Párizs egyelőre nem reagált.

A francia külügyminisztérium vasárnap reggel jelentette be, hogy kimenekíti a harcok dúlta afrikai országból kartúmi nagykövetsége dolgozóit és a francia állampolgárokat.

Kapcsolódó
A TEK készen áll a Szudánban rekedt magyarok kimenekítésére
A belügyminiszter feladatszabása alapján.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik