A következő élő közvetítés része Orbán rácsodálkozott a NATO-főtitkár kijelentésére, a szövetség egy 2008-as nyilatkozatra hivatkozik

2008-as nyilatkozattal adott magyarázatot Orbánnak a NATO

Mi van!?

Orbán Viktor ezzel a szöveggel osztotta meg pénteken a Politico egyik cikkét, amiben arról írnak, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Ukrajna jövője a szövetségben van.

Mivel a magyar kormányfő rendesen rácsodálkozott erre a kijelentésre, az EUrologus felvette a kapcsolatot a NATO-val, és megkérdezték, vajon mire alapozta a főtitkár a nyilatkozatát.

A sajtóosztály munkatársától megtudtuk, hogy 2008-ban, a Bukaresti Csúcstalálkozón a NATO állam- és kormányfői a következő nyilatkozatot tették az elfogadott záródokumentumban:

A NATO üdvözli Ukrajna és Grúzia NATO-tagságra irányuló euroatlanti törekvéseit. Ma megállapodtunk abban, hogy ezek az országok a NATO tagjai lesznek.

Emlékeztettek, azóta a tagállamok több alkalommal is megerősítették elkötelezettségüket, többek között a közelmúltban a NATO-külügyminiszteri találkozóján is, április 5-én. A tagállamok nevében akkor a főtitkár többek között a következőket mondta: Ukrajna jövője az euroatlanti családban van.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik