Nagyvilág

Letartóztatásban marad a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró Moszkvában

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Letartóztatásban marad Evan Gerskovich újságíró, akit kémkedéssel vádolnak Oroszországban, miután a bíróság kedden elutasította a fellebbezésétírja a Guardian. A tárgyalás május végén lesz.

A 31 éves Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta kémkedéssel vádoltak meg Oroszországban. Ha bűnösnek találják, akár húsz év börtönt is kaphat. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB szerint a Wall Street Journal munkatársa orosz katonai titkokat gyűjtött az amerikai hírszerzés számára, a nyugati közvélemény jelentős része szerint azonban politikai kirakatperről van szó.

A keddi tárgyalás ideje alatt rövid időre beengedték a kamerákat a tárgyalóterembe, így márciusi letartóztatása óta először lehetett látni Gershkovichot. Az újságíró a vádlottaknak fenntartott, akváriumnak nevezett fülkében állt, és a Guardian beszámolója szerint nyugodtan viselkedett, időnként elmosolyodott. A csuklóján látható nyomok alapján huzamosabb ideig bilincset viselt.

A bíróság döntése alapján Gershkovich a május 29-i tárgyalásig börtönben marad, jelenleg a KGB egykori börtönében, a Lefortovóban tartják fogva. Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete hétfőn meglátogatta Gershkovichot, és azt mondta, hogy a férfi jó egészségnek örvend és továbbra is erős. Egyben ismételten felszólította az orosz hatóságokat, hogy engedjék szabadon a férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik