Nagyvilág

Az Egyesült Államok szerint jogtalanul tartják fogva Oroszországban a Wall Street Journal újságíróját

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is jogtalannak minősítette Evan Gershkovich bebörtönzését. A Wall Street Journal moszkvai irodájának újságíróját március 30-án Jekatyerinburgban vette őrizetbe az FSZB. A férfit kémkedéssel vádolják: a nyomozók állítása szerint Gershkovich „az amerikai fél utasítására államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”. A férfi ellen azóta vádat is emeltek.

Korábban több amerikai, magas rangú tisztviselő – köztük Joe Biden elnök – is Gershkovich azonnali szabadon engedésére szólította fel Oroszországot. Azonban a mostani lépéssel Washington hivatalosan is deklarálta, hogy valótlannak tartja a kémvádakat, vagyis a szövetségi kormány álláspontja az, hogy Gershkovich-ot túszként tartják fogva az oroszok.

Az újságírás nem bűncselekmény. Elítéljük, hogy a Kreml folyamatosan elnyomja a független hangokat Oroszországban, és azt, hogy az igazság ellen folytat háborút. Az amerikai kormány minden lehetséges támogatást megad Gershkovich úrnak és családjának. Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy azonnal engedje szabadon Gershkovich urat!

– jelentette ki Vedant Patel, a külügyi tárca szóvivője.

Az orosz jogszabályok alapján akár 20 évnyi börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság, amennyiben bűnösnek találja az újságírót. Gershkovich az első újságíró a hidegháború óta, akit kémkedéssel vádolnak Oroszországban.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik