A következő élő közvetítés része Politico: titokban segíthette Magyarország az ukrán fegyverszállítást

Pénteken áll bíróság elé a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával vádolt férfi

Csütörtökön az FBI őrizetbe vett egy amerikai férfit Massachusetts államban, akit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával vádolnak. A 21 éves Jack Teixeira a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. A The Guardain híre szerint Teixeira pénteken jelenik meg a massachusettsi bíróságon, az eljárás végén akár tíz év börtönt is kaphat.

Csütörtökön a sajtóban a gyanúsítottal kapcsolatban az jelent meg, hogy egy zárt, Thug Shaker Central nevű internetes csoport tagja. A minősített iratok elsőként egy főként internetes játékokra használt Discord nevű oldalon jelentek meg, ahonnan szélesebb körben elérhetővé váltak és kikerültek nagy közösségi oldalakra.

A védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékosan elkövetett bűncselekményről van szó. Patrick Ryder elmondta, hogy az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó előírások nyilvánvaló megsértéséről van szó.

A kiszivárgott Pentagon-dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Államok miként hatolt be az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoportba, továbbá, hogy milyen mértékben hallgatja le szövetségeseit, beleértve Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát.

Kapcsolódó
Mi áll a szigorúan titkos amerikai hírszerzési információk kiszivárgása mögött?
A Pentagon tisztviselői szerint a dokumentumok valódiak, bár vannak olyan feltételezések is, hogy az interneten megosztott változatok egy részét módosíthatták.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik