Nagyvilág

Polgárháború fenyeget az elnök szerint Izraelben az igazságügyi reform miatt

Saeed Qaq / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Saeed Qaq / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Fogalmatlan, aki azt hiszi, hogy a valódi polgárháború, ami emberi életekbe kerül, olyan határ, amit nem fogunk elérni

– figyelmeztetett szerda este televíziós beszédében Isaac Herzog izraeli államfő, aki kompromisszumos javaslattal állt elő Benjamin Netanjahu miniszterelnök szélsőjobboldali koalíciójának igazságügy reformtervével összefüggésben.

A Netanjahu igazságügyi reformja miatt kialakult patthelyez az elmúlt hetekben soha nem látott tömegtüntetéseket váltott ki a zsidó államban. Múlt szombaton az ország történetének eddigi egyik legnagyobb tüntetését tartották meg. A szervezők szerint félmillióan vonultak utcára a demokráciát féltve.

Benjamin Netanjahu reformtervének célja az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése.

A reform jóval nagyobb kormányzati befolyást eredményezne a bírák kiválasztásában is.

Herzog elnök javaslatát – melynek célja a tüntetések megfékezése lett vola – a miniszterelnök sietve utasította vissza.

Amit az elnök előterjesztett, azzal sajnos a koalíció képviselői nem értettek egyet

idézi a brit Guardian Netanjahu kormányfőt, aki a reptéren nyilatkozott, mielőtt Németországba indult volna. Szerinte az államfő kompromisszumos javaslatának központi elemei csak állandósítják a jelenlegi helyzetet, és nem hozzák meg a szükséges egyensúlyt a hatalmi ágak között.

Ez a sajnálatos igazság

– közölte az izraeli miniszterelnök.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a kormányfő lerövidíti tervezett berlini útját. A múlt héten kiadott előzetes útiterve szerint csak pénteken tért volna vissza. Az új program szerint azonban már csütörtökön. Netanjahu azért is szervezte át berlini repülőútját, mert tárgyalásokat folytat koalíciós tagjaival a tervezett igazságügyi változtatások lehetséges módosításairól – jelentette több héber sajtóorgánum.

A reptéren a miniszterelnököt több száz tüntető várta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik