Nagyvilág

Eltiltották a munkától az ENSZ női alkalmazottait Afganisztánban

Ziaodin Azad / XINHUA / Xinhua via AFP
Ziaodin Azad / XINHUA / Xinhua via AFP

A tálib hatóságok kedden megakadályozták, hogy az afgán női alkalmazottak felvegyék a munkát az ENSZ létesítményeiben az afganisztáni Nangarhar tartományban – írja többek kötött a BBC. Az ENSZ közölte, hogy írásbeli tájékoztatást az intézkedésről nem kaptak: a tálibok szóban értesítették őket a döntésükről.

Válaszul az ENSZ arra kérte az afganisztáni munkatársait – férfiakat és nőket egyaránt –, hogy negyvennyolc órán át ne jelentkezzenek munkára, legalább amíg a tálibokkal nem tisztázza a kérdést a világszervezet. Az ENSZ egyebekben a tálibok lépését úgy kommentálta, hogy „az elfogadhatatlan és őszintén elképzelhetetlen”. Szerintük a döntés ellehetetleníti, hogy a segélyszervezet eljusson a leginkább rászorulókhoz. A szóvivő szerint

női személyzet nélkül nem tudnak működni és életmentő segítséget nyújtani.

A női dolgozók kulcsszerepet játszanak az ENSZ helyi segélyakcióiban, különösen a segítségre szoruló nők azonosításában. Az ENSZ – mint írják – azért dolgozik, hogy humanitárius segélyt juttasson a súlyos gazdasági és humanitárius válsággal küzdő Afganisztán huszonhárommillió lakosához.

Kiderült: a külföldi női munkavállalók mentesülnek a tilalom alól. Ha azonban a tálibok követelésének engednének, az mindenképpen hatással lenne az ENSZ afganisztáni missziójának jövője.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a tilalomról tudomást szerezve a Twitteren fejezte ki felháborodását.

A tálibok a hatalom 2021-es visszaszerzése óta először a tizenéves lányokat, majd általában a nőket tiltották ki az iskolákból és egyetemekről. A nőknek az új szabályozás szerint úgy kell öltözködniük, hogy csak a szemük látszódjék, és férfirokon kíséretét írják elő számukra, ha 72 kilomáternél messzebb utaznak a lakóhelyükről.

Tavaly novemberben kitiltották a nőket a parkokból, edzőtermekből és uszodákból is.

A tálibok a nők oktatása mellett kardoskodók ellen keményen fellépnek. A márciusban például Matiullah Wesa női oktatásért küzdő prominens afgán aktivista ismeretlen okokból került rácsok mögé. Februárban Kabulban letartóztatták Iszmail Masal professzort is, a tálib kormány közismert értelmiségi kritikusát, miközben ingyenes könyveket osztogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik