Nagyvilág

Finnország immár hivatalosan is a NATO tagja

Antti Hämäläinen / Lehtikuva / AFP
Antti Hämäläinen / Lehtikuva / AFP

Felvonták a finn zászlót a brüsszeli NATO székház előtt

A NATO-főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a szövetség történetében először felvonták a finn lobogót a NATO brüsszeli székháza előtt. Jens Stoltenberg szerint „a 31 tagország keddtől együtt lobogó zászlaja a szövetség egységének és a tagországok egymás iránti szolidaritásának szimbóluma”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta: azt, hogy a NATO keddtől Finnországot is tagországai között üdvözölheti, „talán az egyetlen dolog, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönhetünk”.

Finnország hivatalosan is a NATO tagjává vált kedden, miután Helsinki képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli székházában – közölte az euroatlanti védelmi szövetség.

Finnország ezzel a NATO 31. tagállama lett.

Az MTI híre szerint a NATO arról tájékoztatott, hogy Pekka Haavisto külügyminiszter Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterének jelenlétében helyezte letétbe. Az USA a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama.

A NATO legutóbb 2020. március 27-én, Észak-Macedónia felvételével bővült.

A finn csatlakozás mindössze két nappal azután vált hivatalossá, hogy a vasárnapi finn választáson vereséget szenvedett Sanna Marin szociáldemokrata miniszterelnök. Az első két helyre egy jobboldali és egy szélsőjobbos párt futott be.

Március 30-án, csütörtök este utolsóként a török parlament is ratifikálta a finn NATO-csatlakozást, amivel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt. Ugyanezen a héten hétfőn a magyar parlament is jóváhagyta a finnek felvételét a NATO-ba.

Az ukrajnai háború után Finnország Svédországgal együtt kérte a felvételét az euroatlanti katonai szövetségbe 2022. május 18-án. A NATO gyorsan szerette volna a bővítést lezárni, ezért a hivatalos társulási szerződést már július 5-én aláírták mindkét országgal. Ahhoz azonban, hogy a két ország csatlakozhasson, minden NATO-tagországnak ratifikálnia kell a lépést, a magyar országgyűlés pedig – Törökországgal egyetemben – a svédek felvételét továbbra sem hagyja jóvá.

Hivatalosan senki nem erősítette meg azt, hogy a magyarok és törökök késlekedésének köze lenne egymáshoz, de érdekes egybeesés, hogy Kocsis Máté frakcióvezető kevéssel azután jelentette be, hogy a finn csatlakozásról előbb szavaz a parlament, mint ahogy azt a törökök is bejelentették.

Kapcsolódó
Üzenet Helsinkiből: a finnek nem felejtik, hogy krízishelyzetben packáztunk velük
Bár a finn politikusok megköszönték a döntést, a kereskedelmi kamara vezetője arra figyelmeztet: nem felejtik el, hogy egy veszélyes biztonságpolitikai helyzetben Orbán Viktor majdnem egy évig szórakozott velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik