Nagyvilág

Szijjártó a tiszteletet javasolja, mint magatartási formát a svéd NATO-csatlakozás ügyében

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A Türk Államok Szervezetének energetikai miniszteri találkozóját követően adott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról is kérdezték, írja a 444.hu.

A külügyminiszter leszögezte, ez a parlament hatásköre, majd a magyar parlament dönteni fog arról, hogy mikor veszi ezt napirendre.

Hozzátette,

nem tartok célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről, inkább a tiszteletet javaslom mint magatartási formát mindenkinek.

Mint ismert, a Fidesz delegációja Finnországban és Svédországban is járt, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, de a két ország ügyét különválasztották. A finn csatlakozást már hétfőn meg is szavazta a parlament, de arról nem adnak ki egyelőre információt, hogy a svédekről mikor jöhet döntés.

Kovács Zoltán szerdán három pontban foglalta össze, hogy miért nem szavaztak még Svédország csatlakozásáról.

A tájékoztatón Szijjártó közölte, Magyarország energiaellátásának biztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül, kapcsolataik azonban nem pusztán energiabarátságként jellemezhetők.

Mi már akkor jóban voltunk, amikor azok, akik most odavannak egy fotóért Aliyev elnök úrral, legyintettek ránk nagyképűen és lekezelően, hogy miért építunk mi kapcsolatokat Azerbajdzsánnal

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a tranzit Törökországon keresztül fog folyni, erről politikai megállapodás született, és most már az érintett vállalatok tárgyalnak a részletekről. Emellett szükségesek bizonyos infrastruktúra-fejlesztések Délkelet-Európában, ezért Magyarország összefogott az ügyben Bulgáriával és Romániával, és április végén alá is írják a megegyezést.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva rámutatott, hogy ahogy az Európai Unió mindegyik tagállama, úgy Magyarország is hónapok óta megtalálható az úgynevezett barátságtalan államok orosz jegyzékében, ennek ellenére azonban zavartalanul, korrekt módon zajlik például az energetikai együttműködés is a felek között.

Itt semmi újdonság nincsen, dacára annak, hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a hosszú távú orosz gázszállítási szerződés megbízható, a Gaprom megbízható partner, ez az évi 4,5 milliárd köbméter biztosítja hazánk ellátásbiztonságát hosszú távon. Mint közölte, az éves fogyasztás 9-10 milliárd köbméter, s ebből kétmilliárdot tehet ki a jövőben az azeri forrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik