A következő élő közvetítés része Orosz figyelmeztetés: Svédország legitim célponttá vált a NATO-csatlakozás miatt

Zelenszkij Ukrajnába hívta a kínai elnököt

Volodimir Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg Hszi Csin-ping kínai elnököt – derült ki az AP hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjújából.

„Felkészültünk a látogatására” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy beszélni akar a kínai vezetővel, akivel több mint egy éve nincs élő kapcsolata. Az AP értesülése szerint Zelenszkij máris elküldte a meghívót Hszi Csin-ping részére.

Kína februárban hozott nyilvánosságra egy tizenkét pontból álló úgynevezett béketervet „az ukrajnai válság politikai megoldásához”. A kínai elnök múlt heti moszkvai látogatásán a háborúról is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az eszmecseréről kiadott közlemények nem utalnak előrelépésre a háború lezárását illetően.

A kínai javaslatok között szerepelt a háborús helyzet lehűtésére és esetleges fegyverszünetre való felhívás. Az Egyesült Államok elutasítóan reagált a javaslatra, mivel Kína nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai háború miatt. Washington hangsúlyozta álláspontját, miszerint a tűzszünet csak megerősítené az oroszok által elfoglalt területek jelenlegi státuszát, és időt adna Putyinnak az orosz haderők átcsoportosítására.

Ukrajna üdvözölte a kínai diplomácia bekapcsolódását a háborús konfliktus rendezésébe, Zelenszkij azonban rögzítette: béketárgyalás csak akkor jöhet szóba, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik