A következő élő közvetítés része Oroszország atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba

Az orosz parlament elnöke betiltaná a Putyin ellen elfogatóparancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróságot

Wolfgang Schwan / AFP)
Wolfgang Schwan / AFP)

Az orosz parlament elnöke, Vjacseszlav Volodin javasolta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tevékenységének betiltását, miután az elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen, háborús bűnökkel vádolva.

Volodin két állítása:

  • be kell tiltani az ICC tevékenységét Oroszországban
  • meg kell büntetni mindazokat, akik „segítséget és támogatást” nyújtanak az ICC-nek.
    Volodin az Egyesült Államok mintáját követné, mondván, az USA törvényt hozott annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy állampolgárai ellen a hágai bíróság valaha is pert indíthasson.

Az ICC még március elején vádolta meg Putyint több száz ukrán gyermek Oroszországba történő deportálásával.

Ezt követően orosz tisztviselők egyrészt arra figyelmeztettek, hogy a Putyin letartóztatására tett kísérlet a világ legnagyobb atomhatalma elleni hadüzenetnek minősül, másrészt tagadták az ukrajnai háborús bűnöket, és azt mondták, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyja az ukrán háborús bűnöket.

Az 123 tagú ICC munájában részt vesz mások mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és néhány volt szovjet köztársaság, például Tádzsikisztán, de nem tagjai olyan nagyhatalmak, mint Oroszország, az Egyesült Államok és Kína; a szervezetnek Ukrajna sem tagja, bár Kijev joghatóságot adott számára a területén elkövetett bűncselekmények üldözésére.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik