A következő élő közvetítés része Medvegyev atomcsapással fenyegeti a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot

Kína felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy kerülje a kettős mércét

Annak tudatában, hogy Hszi Csin-ping a hét elején Moszkvába látogat, várható volt, hogy előbb-utóbb Kína is véleményezni fogja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteki döntését. Mint ismeretes, az ICC nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, mert erős a gyanújuk, hogy az orosz elnököt személyes felelősség is terheli háborús bűnök elkövetéséért.

Hétfőn végül reagált a kínai külügyminisztérium, ami a CNN írása szerint felszólatotta az ICC-t, hogy tartózkodjon a politikai állásfoglalásoktól és ne alkalmazzon kettős mércét.

„A Nemzetközi Büntetőbíróságnak objektív és pártatlan álláspontot kell képviselnie, tiszteletben kell tartania az államfő joghatósági mentességét a nemzetközi joggal összhangban. Feladatait és jogkörét a törvények alapján körültekintően kell gyakorolnia, jóhiszeműen kell értelmeznie és alkalmaznia  a nemzetközi jogot, továbbá kerülnie kell a politizálást és a kettős mércét” – ismertette a kínai külügy álláspontját Wang Wenbin, a tárca szóvivője.

A Kreml már pénteken úgy reagált az ICC döntésére, hogy az elfogadhatatlan, ráadásul nem veszi számításba azt, hogy Oroszország nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik