Nagyvilág

Finnországban jelezték, nincs miről tárgyalniuk a fideszes delegációval

MTI
MTI

Finnországban nem várják tárt karokkal a Fidesz parlamenti frakciójának küldöttségét, amely a finn és a svéd NATO-csatlakozás magyar jóváhagyását megelőzően indul „tárgyalni” Helsinkibe és Stockholmba. A kormánypárt négytagú csapata szerdán utazik az érintett országokba. A delegációt Hende Csaba egykori honvédelmi miniszter vezeti, mellette pedig Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő kapott még benne helyet.

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja szerint a küldöttség nem a magyar parlamentet, hanem a Fidesz-frakciót képviseli, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól.

Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak

– nyilatkozta a Demokraatti-nak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt.

A külön tárgyalásokról a Fidesz februári végi balatonfüredi frakcióülésén született döntés, miután a parlamentben több hónapos időhúzás után, a NATO egyik utolsó tagállamaként a tavaszi ülésszak elejére tervezték be a két ország NATO-felvételének ratifikálását. A frakcióülésen azonban állítólag éles vita alakult ki az ügyben. A Fidesz képviselőcsoportját Kocsis Máté frakcióvezető közlése szerint a svédek és a finnek korábbi Magyarországgal kapcsolatos álláspontja háborította fel annyira, hogy nem tudtak szó nélkül belenyugodni a katonai szövetségbe való sima felvételükbe, és merőben szokatlan módon vitatkozni kezdtek a miniszterelnök által képviselt állásponttal.

Kocsis Máté frakcióvezető beszámolója szerint „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. (via 444.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik