Nagyvilág

57-re emelkedett a görögországi vonatbaleset halálos áldozatainak száma

Louisa GOULIAMAKI / AFP
Louisa GOULIAMAKI / AFP

Legalább 57 halálos áldozata van a keddi görögországi vonatbalesetnek. Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat egy Szalonikiből indult tehervonattal ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt.

A gyorsvonaton több mint 350-en utaztak, amikor lángokba borult, majd egy szurdokba zuhant. A hatóságok további 56 embert keresnek, így a halottak száma vélhetően még nőni fog.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő szerint emberi hiba okozta a tragédiát: az eset után a hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint „nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt” indult eljárás. A tragédia után Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter is lemondott.

Az áldozatok nagy része egyetemista, akiket az orvosszakértők a tetoválások és a fülbevalók alapján azonosítanak. Az egészségügyi minisztérium döntése nyomán a halottakat zárt koporsóban küldték vissza a családokhoz. Ez különösen nagy felháborodást váltott ki, ugyanis Görögországban elterjedtek a nyitott koporsós temetések.

Eközben a vasúti dolgozók meghosszabbították a munkabeszüntetést. A sztrájkolók a biztonsági előírások szigorítását, és általában a görög vasutak állapotának javítását követelik, kezdve a megfelelő jelzőrendszer bevezetésével. Mellettük a diákok is országszerte demonstrációkat szerveznek, az igazságot követelve. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel.

A Hellenic Train volt az első közmű, melyet a 2010-es évek görög adósságválságának csúcspontján privatizáltak. 2016-ban a Ferrovie dello Stato (FS) Italiane nevű olasz állami vasúttársaság vásárolta meg.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik