A következő élő közvetítés része Német kancellár: Nincs értelme harci repülőgépeket küldeni Ukrajnának

Az orosz külügyminiszter szerint a Nyugat gáncsolja a fekete-tengeri gabonaegyezményt

Handout / UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta a Nyugatot, hogy szégyentelenül aláássa a fekete-tengeri gabonaegyezményt, amely lehetővé teszi Ukrajna mezőgazdasági termékeinek exportját a déli kikötőkből – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A háború kitörése után az oroszok blokád alá vették a fekete-tengeri ukrán kikötők, ami miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt. Ez tovább rontotta az amúgy is szűkülő globális ellátást, és szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. Oroszország és Ukrajna a világ búzaellátásának harmadáért felel, ráadásul az export jelentős részét – egyebek mellett az ENSZ élelmezési programjának keretében – a szegényebb országoknak szállítják.

Végül tavaly júniusban Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhatott az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatta a gabona- és műtrágyaszállításokat.

A megállapodást novemberben további 120 nappal meghosszabbították, és márciusban ismét meg kell újítani. Oroszország már jelezte, hogy elégedetlen a megállapodás egyes elemeivel, és kérte a mezőgazdasági exportját érintő szankciók feloldását.

Az ukrán fél jelezte, hogy legalább egy évre szeretné meghosszabbítani a gabonaegyezményt, és kiterjesztené azt a a mikolajivi kikötőre is.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik