A következő élő közvetítés része Visszaszólt a magyar külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettesnek a „minősíthetetlen” nyilatkozata miatt

Amerikai vegyi támadás előkészítését sejti Ukrajnában az orosz tábornok

Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka amerikai vegyi provokációtól tart – sietett beszámolni az MTI moszkvai tudósítója.

Igor Kirillov altábornagy aggodalmait ismertetve a távirati iroda azt írja, Amerikai vegyi provokáció van előkészületeben az ukrajnai műveleti övezetben: a donyecki régióban lévő Kramatorszkba pszichotróp anyagokat szállítottak.

Kirillov állítását John Sullivan volt moszkvai amerikai nagykövetnek egy múlt szerdai nyilvános kijelentéséből vezette le, amely szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi a műveleti övezetben.

Az orosz tábornok ezt úgy értelmezte hogy „maga az Egyesült Államok és bűntársai” készülnek mérgező vegyi anyagokkal provokációt végrehajtani.

Az orosz tábornok szerint február 10-én egy külföldi állampolgárok által kísért, vegyi anyagokat szállító vagon érkezett Kramatorszkba, amelyet a helyi Kujbisev kohászati üzem területére vontattak. A rakományt, mint mondta, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága tisztjeinek felügyelete mellett rakodták ki.

Igor Kirillov azt mondta, hogy a vagonban 16 lezárt fémdoboz volt. Ezek felét vegyszerveszélyre felhívó táblával jelölték meg, amelyen a BZ felirat, valamint az ideiglenes harcképtelenséget okozó mérgező anyagok osztályának megfelelő jelölés, két piros vonal volt.

Ez a vegyi anyag akut pszichózist, tájékozódási zavarokat, hallucinációkat, memóriazavarokat okoz

– részletezte félelmeit az orosz tábornok.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik