A következő élő közvetítés része Biden: Az USA szó szerint meg fogja védeni a NATO minden centiméterét

Oroszország jelenti a legsúlyosabb fenyegetést a svédek szerint

Andriy Dubcsak / MTI / AP
Andriy Dubcsak / MTI / AP

Oroszország súlyos fenyegetést jelent Svédországra, sőt, a legnagyobb fenyegetés, és egyre agresszívabb. A rezsim lépései kiszámíthatatlanok, és hajlandó súlyos kockázatokat is vállalni. Az ukrajnai háború drámaian megváltoztatta a biztonsági helyzetet, és mára Oroszország súlyos katonai fenyegetés lett Svédország területére és belbiztonságára nézve is – közölték szerdán a svéd biztonsági szolgálatok közös közleményükben.

– Oroszország Európa, a kollektív Nyugat és már a NATO részének is tekinti Svédországot, emiatt fenyegeti jobban, mint korábban – jelentette ki sajtótájékoztatóján Daniel Stenling, a kémelhárítás vezetője.

Svédország Finnországgal együtt tavaly Oroszország ukrajnai háborújának megindulását követően kérte felvételét a NATO-ba, amit már csak Magyarország és Törökország nem hagyott jóvá NATO-tagállamok közül. A svéd biztonsági szolgálatok szerint veszélyt jelent még az országra Kína és Irán is, és a helyzetet rontja, hogy ez a kettő együttműködik Oroszországgal. Szerintük több külföldi hatalom óriási erőfeszítéseket tesz arra, hogy illegálisan fejlett technológiához jusson Svédországban.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik