Élő Nagyvilág

Joe Biden: A nyugat nem tervezett támadást Oroszország ellen

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

Hétfői közvetítésünk, benne minden információval Joe Biden ukrajnai útjáról itt olvasható:

Putyin beszél

Megkezdte beszédét az orosz elnök a Szövetségi Gyűlés előtt. Az előzetes latolgatásoknak megfelelően Putyin azzal kezdte mondandóját, hogy miért indított „különleges katonai hadműveletet” Ukrajna ellen egy évvel ezelőtt.

Döntő lehet a következő néhány nap

A háború és a világ jövője szempontjából is döntő lehet a következő néhány nap, mondta Fülöp-szigeteki kollégájával, Enrique Manalóval közös berlini sajtótájékoztatóján Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Baerbock jelezte, a háború nem csak Európa ügye, „az egész világra nézve szörnyű következményei vannak”. Ezért, mondta, ezekben a napokban az egész világ arra fogja kérni Putyint, hogy vessen véget a háborúnak. (444)

Prigozsin szerint az orosz vezérkar tönkre akarja tenni a Wagner-csoportot

A hírhedt orosz zsoldoscsapat, a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin a Telegramon ment neki az orosz vezetés egy részének, azzal vádolva a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy szándékosan akadályozzák azt, hogy a Wagner hadianyaghoz, így például lőszerhez jusson. Prigozsin szerint az érintettek célja az, hogy megsemmisítsék a Wagner-csoportot.

Olaszország miniszterelnökét fogadja ma Zelenszkij

Joe Biden látogatása után nem sokkal újabb vezető politikus tart Kijev felé: Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni már úton van az ukrán fővárosba, hogy Volodomir Zelenszkijjel találkozzon.

A BBC szerint Meloni biztosítani fogja Zelenszkijt, hogy Olaszország továbbra is Ukrajna oldalán áll, még akkor is, ha a kormánykoalíció két pártjának vezetői is vitatható kijelentéseket tettek az elmúlt napokban – élükön Silvio Berlusconival.

Az egykori miniszterelnök és médiacézár korábban kifejtette, hogy nagyon rossz véleménnyel van Zelenszkijről, akit szerinte személyes felelősség terhel a „két kelet-ukrajnai autonóm köztársaság megtámadásáért”. Berlusconi később azzal is elbüszkélkedett, hogy húsz üveg vodkát kapott ajándékba Putyintól. Utóbbi kijelentést Zelenszkij az olasz sajtónak azzal kommentálta, hogy neki is van jó vodkája, ad egy egész ládával Berlusconinak, ha az ő oldalára áll.

Meloni látogatása kapcsán feltöppentek olyan hírek is, hogy Olaszország vadászgépekkel támogatná Ukrajna harcát, bár egy ilyen jellegű döntést előbb feltétlenül egyeztetni kell az EU többi tagjával.

Növelhetik a NATO jelenlétét Lengyelországban

Kijev után Joe Biden Lengyelország felé vette az irányt, ahol ma találkozik lengyel kollégájával, Andrzej Dudával. A BBC lengyel forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a két elnök többek között Lengyelország védelmének megerősítéséről is beszélni fog, ideértve a NATO lenyelországi jelenlétének növelését is.

A BBC hozzáteszi, hogy néhány lengyel tisztviselő tagja volt annak a maroknyi embernek, akik előre tudták, hogy Biden hétfőn Ukrajnába repül.

Valami készül Belaruszban

Belarusz elnöke és teljhatalmú ura, Aljakszandr Lukasenka bejelentette, hogy új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoznak létre az országban – írja az MTI.

Egy belpolitikai tanácskozáson az elnök arról beszélt, hogy minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez „egy esetleges agresszió esetére”. Kijelentette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot családja és otthona védelmében, ha erre szükség lenne.

Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat mintegy 150 ezer önkéntesből fog állni, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket. Hozzátette, hogy ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerillahadviselést folytatna.

Moszkva és Minszk szoros katonai kapcsolatokat ápol, s Lukasenka országának területét is Oroszország rendelkezésére bocsátotta az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári megindításakor, mindemellett mintegy 10 ezer orosz katona állomásozik Fehéroroszország területén, s a két ország rendszeresen hajt végre közös hadgyakorlatokat. Ugyanakkor a fehérorosz elnök már többször hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben küld katonákat Ukrajnába, ha támadás érné országát.

Putyin értékeli az elmúlt egy évet

Kedden délelőtt Moszkvában, a Szövetségi Gyűlésben szólal fel Vlagyimir Putyin, a Guardian szerint a beszédében az orosz elnök értékelni fogja az elmúlt egy évet, mely során országa háborúban állt Ukrajnával.

A beszédre néhány nap eltéréssel az ukrajnai invázió megindításának évfordulóján kerül sor.

A Guardian értesüléseit a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megerősítette, amikor azt mondta, „az életünknek ebben a bonyolult időszakában mindenki szeretne értesülni arról, miként zajlik a különleges katonai hadművelet”.

A háború értékelése mellett Putyin várhatóan a nemzetközi helyzetről, országa elszigeteltségéről és az ellenséges nyugati közhangulatról is szót ejt majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik