Nagyvilág

A republikánusok egy emberként mentek neki Bidennek a kijevi út miatt

Ukrainian Presidential Press Office / Getty Images
Ukrainian Presidential Press Office / Getty Images

Az amerikai republikánus párt több politikusa bírálta Joe Biden elnököt hétfőn kijevi utazása, illetve annak időzítése miatt, de Ukrajna további támogatásáról a republikánusok között is véleménykülönbségek mutatkoztak – írja az MTI.

Marjorie Taylor Greene, a képviselőház tagja az elnök kijevi látogatását rendkívül sértőnek nevezte. A közösségi médiában közzétett üzenetében azzal vádolta a kormányzatot, hogy az amerikai embereket arra kényszeríti, hogy fizessék az ukrán kormányt és a háborút. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok elnöke egész egyszerűen Ukrajnát választotta Amerika helyett – utalva arra, hogy február 20. az Elnök Napja, szövetségi ünnepnap, amelyen az első elnök, George Washington születésnapjára is emlékeznek.

Scott Perry pennsylvaniai képviselő is elképesztőnek nevezte, hogy az elnök az utazással is biztosítani akarta Ukrajnát határainak biztonságáról, miközben ezt nem tudja megtenni saját hazájában. Greg Murphy, a képviselőház észak-karolinai tagja azt írta: az elnöknek két évbe telt, hogy ellátogasson az Egyesült Államok déli határának „háborús övezetébe”, most pedig egy másik, „szintén általa teremtett” háború térségébe megy.

A közelmúltban a képviselőház 11 republikánus tagja határozati javaslatot terjesztett elő Matt Gaetz képviselő kezdeményezésére, ebben az ukrajnai fegyveres és pénzügyi támogatás leállítását szorgalmazzák, és azonnali fegyverszünetet követelnek. Ezzel szemben a képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetője vasárnap a CNN-nek adott interjúban úgy vélte, hogy az alsóházon belül változatlanul erős a kétpárti kiállás Ukrajna támogatása mellett. Mike McCaul kifejtette, hogy a támogatás visszafogása csak meghosszabbítaná a konfliktust, ami Oroszország kezére játszana, mert csökkentené az amerikai emberek és így a kongresszus kiállását is Ukrajna mellett. A politikus reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok megfontolja az F-16-os vadászrepülők mielőbbi szállítását Ukrajna számára.

Szintén vasárnap az ABC-nek Lindsey Graham republikánus szenátor azt mondta, időszerű, hogy az Egyesült Államok elkezdje ukrán pilóták felkészítését az F-16-os vadászrepülők kezelésére. A közelmúltban ugyanakkor James D. Vance szintén republikánus szenátor a Fox Newsban úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok csak lapátolja a pénzt Ukrajna számára minden világos terv nélkül arra nézve, hogy mit akar általa elérni. A képviselőház republikánus többségének vezetője, egyben házelnök Kevin McCarthy többször hangoztatta azt a véleményét, hogy Ukrajna támogatása nem lehet minden feltétel nélküli üres csekk.

Joe Biden elnök hétfőn Kijevben úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozáson belüli minden nézeteltérés mellett is Ukrajna támogatását illetően jelentős egyetértés mutatkozik.

Kapcsolódó
Zelenszkij győzelmet vár idén, de nem zárja ki a harmadik világháborút sem
Ukrajnában járt az Egyesült Államok elnöke, a felek értékelték a találkozó tapasztalatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik