A következő élő közvetítés része Joe Biden: A nyugat nem tervezett támadást Oroszország ellen

NATO-főtitkár Putyin beszéde után: fokozni kell az Ukrajnának nyújtott támogatást

Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy folytatni akarja a háborút, ezért az Ukrajnának eddig nyújtott támogatást nem csak fenntartani, hanem fokozni kell – jelentette ki a NATO-főtitkár kedden.

Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli székházában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a felajánlott fegyverek mihamarabb eljussanak Ukrajnába.

Közölte: a NATO találkozót hív össze beszerzési szakértők számára, hogy rendelkezésre álljanak mindazon fegyverek, melyekre Ukrajnának szüksége van. A főtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződésben, és azt mondta: az orosz döntéssel a teljes fegyverzetellenőrzési architektúra felszámolódott.

Kedden tartotta az orosz elnök „évértékelő” beszédét, amelynek legfőbb gondolatait korábbi posztunkban is összefoglaltuk:

  • Putyin erőteljes Nyugat-kritikával kezdte beszédét. Kijelentette, hogy a háború a Nyugat miatt tört ki Ukrajnában, Oroszország kénytelen volt erőszakkal válaszolni.
  • Ismét az Oroszországot fenyegető nácizmust emlegette, aminek a Nyugat már egyszer utat nyitott. Putyin szerint ellenségei magát az ördögöt is bevetnék, hogy az az országa ellen harcoljon.
  • Egy ponton kijelentette, hogy Nyugaton teljesen normálisnak állítják be a pedofíliát.
  • Dicsérte az orosz gazdaság teljesítményét, és komoly terveket fogalmazott meg, majd az orosz-ellenes szankciók kezdeményezőin szánakozott.
  • Végül pedig tett egy bejelentést, miszerint felfüggesztik a New Startot, az Oroszország és az Egyesült Államok között fennálló utolsó atomfegyver-megállapodást.
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik