A következő élő közvetítés része Joe Biden: A nyugat nem tervezett támadást Oroszország ellen

Joe Biden Varsóban: Ukrajna soha nem lesz győzelem Oroszországnak

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

Kedden kora este Varsóban mondott beszédet Joe Biden néhány nappal a háború kirobbanásának évfordulója előtt és néhány órával azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtartotta az évértékelőjét.

Az amerikai elnök úgy kezdte mondanivalóját,

egy évvel ezelőtt a világ felkészült Kijev elestére. Nos, Kijevből érkeztem és arról tájékoztatom önöket, hogy Kijev erős lábakon áll. Kijev büszkén, magasan és ami a legfontosabb, szabadon áll.

Biden szerint amikor Putyin elrendelte, hogy tankok masírozzanak be Ukrajnába, azt hitte, mindenen átgázol, de tévedett, mert a demokrácia túl erős volt vele szemben.

Úgy folytatta, amikor Oroszország támadást indított, nem csak Ukrajnát tesztelte, az egész világ rég nem látott kihívás előtt állt.

Az amerikai elnök ezt követően mintha konkrétan Putyinhoz szólt volna.

Az autokraták egyetlen szóból értenek: nem, nem és nem. Nem, nem fogod elvenni az országomat. Nem, nem veszed el a szabadságomat. Nem, nem veszed el a jövőmet. Ukrajna soha nem lesz győzelem Oroszországnak. Soha. Továbbra is megingathatatlan a támogatásunk Ukrajna felé

– mondta.

Putyin beszédére utalva közölte azt is, a nyugat nem tervezett támadást Oroszország ellen. A háborúra semmi szükség nem volt, amit Putyin választott. Biden szerint ez egy tragédia, aminek Putyin egyetlen szóval véget vethetne.

Biden szerint az Egyesült Államok elköteleződése igazi, a NATO pedig erősebb, mint valaha. Bejelentette, 2024-ben NATO-csúcsot hívnak össze az Egyesült Államokban.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik