A következő élő közvetítés része Zelenszkij szerint nyilvánvaló, hogy Putyin nem áll meg Ukrajnánál

A Wagner-vezér szerint már az újév előtt bevették volna Bahmutot az orosz katonai bürokrácia nélkül

YASUYOSHI CHIBA / AFP
YASUYOSHI CHIBA / AFP

Az orosz zsoldsereg, a Wagner-csoport vezetője csütörtökön azt mondta, még hónapokig is eltarthat a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Bahmut városának elfoglalása, és a területszerzés lassításával vádolta meg az orosz bürokráciát.

Oroszország hónapok óta ostromolja és próbálja bekeríteni Bahmutot. A háború előtti, mintegy 70 ezer fős lakosság nagy része elhagyta a várost, az ukrán katonák pedig mélyen lépcsőzött, műszakilag kiépített, föld alá telepített védelmi állásokba ásták be magukat, így Bahmut lényegében egy erőddé változott. A Wagner-csoport által vezetett harcokban a hírek szerint több börtönből toborzott elítélt is részt vesz.

Azt hiszem márciusban vagy áprilisban vehetjük be Bahmutot

– fogalmazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője egy interjúban, melyet egy háborúpárti, orosz katonai bloggernek adott.

Bahmut elfoglalásához minden utánpótlási útvonalat el kell vágni. Ez jelentős feladat. Az előrehaladás nem megy olyan gyorsan, mint szeretnénk. Bahmutot már az újév előtt elfoglaltuk volna a mi szörnyű katonai bürokráciánk nélkül

– tette hozzá.

Prigozsin korábban azzal vádolta az orosz reguláris hadsereget, hogy megpróbálja „ellopni” a Wagner sikereit.

A brit hírszerzés szerint a Bahmuttól alig két kilométerre északra fekvő Kraszna Hora falu után a Wagner-csoport az elmúlt napokban újabb, kis területeket foglalhatott el a város északi külterületén.

(Al Jazeera/The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik