Nagyvilág

Bombariadó: Őrizetbe vettek egy férfit a svájci szövetségi parlamentnél

A svájci rendőrség kedden őrizetbe vette azt a 27 éves férfit, akit robbanóanyaggal hoztak összefüggésbe, és a szövetségi parlament berni épülete előtt taróztatták fel. A férfit, akit nem neveztek meg, gyanús viselkedése és megjelenése miatt állították meg a biztonságiak kora délután.

A rendőröket voltaképpen azért riasztották, mert a svájci Valais kantonból származó férfi védőmellényt és fegyvertáskát viselt.

A berni rendőrség közlése szerit a gyors vizsgálat során robbanóanyag nyomaira bukkantak, bár azt pontosan nem közölték, hogy hol. A Reutersnek a lehetséges indítékokról nem kívántak nyilatkozni.

A férfihez köthető autó a Bundesplatzon, a parlament épületével szemben parkolt, ez volt a másik oka, hogy a helyszínre hívták a rendőrséget.

Az akkor már rendelkezésre álló ismeretek alapján nem lehetett kizárni, hogy a Bundesplatzon álló autóban robbanóanyag van, és hogy a jármű különleges kockázatot jelent

– közölte a berni rendőrség.

A svájci rendőrség kedden délután egy gyanús férfi és egy autó miatt zárta le Bernben a parlament épületét és környékét írta meg a Reuters a Neue Zuercher Zeitung című lapra hivatkozva. A vezető svájci lap akkor azt írta, a berni Bundesplatz körül rendőrségi akció zajlik. Ezt a kantoni rendőrség a lap kérdésére meg is erősítette. A Szövetségi Palota előtti teret nagy körben lezárták. A rendőrség további részleteket akkor még nem árult el.

A Twitteren mindössze annyit közöltek, hogy egy férfi gyanús viselkedése miatt léptek akcióba.

A férfit feltartóztatták, a téret és a környező utcákat lezárták a forgalom elől.

Több épületet evakuáltak. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék el a környéket.

A sajtóban megjelent első képeken rendőrségi szalaggal lezárt és rendőrautókkal eltorlaszolt útszakaszok láthatók.

A svájci lap beszámolója szerint egy tűzszerészrobot vizsgálta a gyanús parkoló járművet. Rendőrök a lap forrása szerint a Szövetségi Palotához visszatérő parlamenti képviselőkkel közölték, hogy „bombariadó” volt.

A lap parlament tudósítója szerint egy drónt is bevetettek. A drónok használatát a helyszínen tartózkodó rendőrségi szóvivő is megerősítette. Késő délutáni frissítésük szerint a nyomozók tisztázni próbálják azt is, hogy a gyanús férfi és az autó kapcsolatban áll-e egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik