Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Száznál is több ukrán katonát engedtek szabadon az oroszok egy fogolycsere részeként Vissza a közvetítéshez
Ukrán Elnöki Hivatal / AFP

Fejbe lőtték az orosz zsoldosvezért, aki egy ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt tavaly

Orosz sajtóhírek szerint fejbe lőtték Igor Mangusevet, aki tavaly augusztusban azzal került a hírekbe, hogy a kezében egy olyan koponyát tartva szónokolt, amelyről azt állította, hogy az Azovsztal üzemet védő ukrán katonáé volt. Mangusev egy orosz neo-náci csoportot vezetett, de Mark Galeotti, az egyik legismertebb brit Oroszország-szakértő szerint Mangusev több volt szimpla zsoldosnál: politikai propagandista volt, aki közeli kapcsolatban állt a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal is. Galeotti szerint ugyan Mangusev hivatalosan az orosz hadsereg tisztje volt, valójában egy bizonytalan hátterű, zsoldosokból álló egységet vezetett. Egyes vélemények szerint nem is Prigozsin embere volt, hanem a saját szakállára tevékenykedett.

Most fejlövéssel szállították kórházba Luhanszk tartományban, és minimális esélyei vannak a túlélésre. Az orvosok szerint egy rövid csövű pisztolyból közelről leadott lövés következtében sebesült meg, mely körülmények Galeotti szerint nem háborús sebesülésre utalnak. Bár az nem világos egyelőre, hogy Mangusev maga volt-e a célpont, vagy inkább Prigozsinnak szánt figyelmeztetésről van szó, a szakértő szerint Oroszország visszacsúszik a „vad 90-es évekbe” ), amikor a gyilkosság üzleti taktika volt, és a politika, az üzlet, a bűnözés és a háború között elmosódtak a határok.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!