Nagyvilág

Bolsonarót vádolja a január 8-i puccs előkészítésével Lula

Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / AFP
Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / AFP

Luiz Inacio Lula da Silva Brazíliai új elnöke csütörtökön azzal vádolta meg elődjét, Jair Bolsonarót, hogy aktívan részt vett a január 8-ai puccs megszervezésében.

Mára tudatában vagyok, hangosan és világosan kimondom: ez az állampolgár (Bolsonaro – a szerk.) készítette elő a puccsot

– mondta Lula a brazil RedeTV-nek.

Lula kijelentette, biztos abban, hogy Bolsonaro aktívan részt vett a puccsban, és tovább próbálkozik.

A brazil Legfelsőbb Bíróság vizsgálja Bolsonaro szerepét az ország fővárosában, Brazíliavárosban történt zavargásokban.

A vereségbe nagyon nehezen beletörődő Bolsonaro hívei Lula beiktatása után néhány nappal egyszerre rohamozták meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A zavargók több százan voltak. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat. Az eset után körülbelül 1500 embert vettek őrizetbe, elbocsátottak negyven katonát az elnöki palotából, miután Lula szerint segédkeztek az elnöki palota elleni támadásban, továbbá letartóztatták a fővárosi rendőrfőnököt, a Bolsonaro-adminisztráció egykori igazságügyi miniszterét, Anderson Torres-t, amiért nem biztosította a szükséges rendőri jelenlétet.

Bolsonaro december 30-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol január végén további fél évre szóló turista vízumot igényelt.

Kapcsolódó
Bolsonaro vagyonának befagyasztását kezdeményezte az ügyészség az állami intézmények hétvégi megtámadása után
Két évvel a Capitolium ostroma után Brazíliában is hasonló puccsot kíséreltek meg.

(RFI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik