Nagyvilág

Lula szerint Bolsonaro hívei engedték be a tömeget az elnöki palotába

Sergio Lima / AFP
Sergio Lima / AFP

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök azzal vádolta Jair Bolsonaro szövetségeseit, hogy segédkeztek az elnöki palota elleni vasárnapi támadásban, írja a BBC.

A leköszönő elnök, a vereségbe nagyon nehezen beletörődő Bolsonaro hívei vasárnap egyszerre rohamozták meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A zavargók több százan voltak. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat. Az eset után körülbelül 1500 embert vettek őrizetbe, közülük 727-en kerültek előzetes letartóztatásba.

Meggyőződésem, hogy a Planalto palota ajtaját kinyitották, hogy ezek az emberek bejuthassanak, ugyanis nem láttam, hogy a bejárati ajtót betörték volna. És ez azt jelenti, hogy valaki megkönnyítette a bejutásukat

– nyilatkozta az újságíróknak Lula, aki szerint sokan lehettek bűnrészesek a katonai rendőrségnél.

Senki sem maradhat a palotában, akit azzal gyanúsítanak, hogy keményvonalas Bolsonaro hívő. Hogy állhat valaki az irodám ajtajában, aki esetleg lelőhet engem?

– tette fel a kérdést a január 1-én beiktatott elnök. Lula arról is beszélt, hogy az elnöki palota személyzet „tele volt bolsonaristákkal és katonai tisztviselőkkel”, amit megpróbálnak azzal orvosolni, hogy hivatásos tisztviselőket, lehetőleg civileket neveznek ki a helyükre.

A zavargások miatt a fővárosi rendőrfőnök, Anderson Torres letartóztatását is elrendelték, amiért nem biztosították a szükséges rendőri jelenlétet, és engedélyezték, hogy Bolsonaro támogatói több mint száz busszal behajtsanak a fővárosba. Torres korábban Bolsonaro elnök igazságügyi minisztere volt.

Kapcsolódó
Bolsonaro vagyonának befagyasztását kezdeményezte az ügyészség az állami intézmények hétvégi megtámadása után
Két évvel a Capitolium ostroma után Brazíliában is hasonló puccsot kíséreltek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik