Élő Nagyvilág

Támadás alatt a kelet-ukrajnai Kramatorszk

Marek M. Berezowski / Anadolu Agency / AFP
Marek M. Berezowski / Anadolu Agency / AFP

A háború legfontosabb szerdai eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Megvan az első orosz oligarcha, akinek a vagyonát Ukrajna újjáépítésére költheti az USA

A manhattani szövetségi bíróság csütörtökön úgy döntött, elkoboznak 5,4 millió dollár Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha vagyonából, és azt Ukrajna újjáépítésnek költségeire fordíthatják – írja a Reuters. A Paul Gardephe bíró által hozott határozat az első, amikor egy orosz oligarcha vagyonának elkobzását rendelték el az ukrajnai orosz invázióra válaszul.

Bryan R. Smith / AFP

Joe Biden amerikai elnök tavaly év végén írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az igazságügyi minisztérium az elkobzott vagyon egy részét átadja a külügyminisztériumnak Ukrajna megsegítése céljából. Az amerikai törvények egyébként elég szigorúan szabályozzák, hogy a kormány mire használhatja az elkobzott vagyontárgyakat.

Az amerikai hatóságok korábban azzal vádolták meg Malofejevet, a keresztény ortodox televíziós csatorna, a Cárgrád TV tulajdonosát, hogy szeparatistákat pénzelt az oroszok által 2014-ben annektált Krímben.

Malofejev hiába tagadta a vádakat, 2014-ben Washington szankciókkal sújtotta, 2022-ben pedig a szankciók megsértésével is megvádolta az ügyészség. Az oligarcha a nemzetközi hírügynökség szerint elérhetetlen; valószínűleg Oroszországban tartózkodik.

Az ügyészség tavaly év végén bírósági iratok szerint azt állította, hogy jogosult Malofejevnek a denveri székhelyű Sunflower Banknál vezetett számláján lévő pénzre, mert azt az amerikai szankciókat megsértve egyik üzleti partnerének akarta átutalni. Mivel Malofejev nem támadta meg az elkobzási indítványt, az ügyészség csütörtökön jelezte, hogy a pénzt el kell kobozni.

Az EU megállapodott egy 500 millió eurós támogatásról Ukrajna számára

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeretből származó további 500 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékű katonai támogatásról állapodott meg Ukrajna számára, valamint elfogadta az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) kiképzési erőfeszítéseit támogató új, 45 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) összegű támogatási intézkedést.

Az uniós tanács közleménye kiemelte: a döntéssel az EU fokozza az ahhoz nyújtott támogatását, hogy Ukrajna meg tudja őrizni önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint, hogy meg tudja védeni polgári lakosságát Oroszország folytatódó háborújával szemben.

Ez a hetedik pénzügyi csomag az Európai Békekeretből, ezzel az Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,6 milliárd euróra emelkedik – közölték.

Az ukrán fegyveres erőket támogató EUMAM Ukrajna kiképzési tevékenységét támogató intézkedés célja, hogy biztosítsa a szükséges, halált nem okozó felszereléseket és készleteket, valamint a kiképzéshez szükséges szolgáltatásokat.

Közölték: az intézkedés elfogadása annak bizonyítéka, hogy az EU továbbra is határozottan támogatja az ukrán hadsereget az orosz agresszióval szembeni küzdelmében. Az Oroszország által legutóbb végrehajtott, az ukrán polgári lakosok és polgári infrastruktúra ellen irányuló, megkülönböztetés nélküli támadások megint csak azt bizonyítják, hogy Moszkva semmilyen mértékben nem tartja tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi jogot – tették hozzá.

(MTI)

Több gáz van Európában, mint amennyire a tél végéig szükség van

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van – áll a Moody’s Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén; ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány.

A Moody’s szerint mindez annak köszönhető, hogy az európai kormányok hatékony kínálati és keresleti oldali intézkedéseket tettek, a vállalatok alkalmazkodtak az energiasokkhoz, a tél eddigi szakasza enyhe volt és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre cseppfolyósított földgáz.

A cég kiemeli, hogy a földgáz ára 80 százalékkal zuhant a tavaly nyáron elért csúcsok óta.

(MTI)

Putyin: Megint jönnek a keresztes német tankok

Ismét „keresztes” német tankok fenyegetik Oroszországot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.

Akik arra számítanak, hogy legyőzik Oroszországot a csatatéren, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern háború Oroszországgal nagyon más lesz számukra

– hangoztatta Putyin.

Mi a tankjainkat nem küldjük a határukhoz. Van mivel válaszolnunk. És a páncélozott járművek bevetésével az ügynek nem lesz a vége. Ezt mindenkinek meg kell értenie

– tette hozzá.

(MTI)

Contributor / Getty Images Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz egy koszorúzási ceremónián a sztálingrádi csata hőseinek emlékére állított Mamajev-kurgánnál Volgográdban 2023. február 2-án.

Von der Leyen Kijevben ismét belengette Ukrajna uniós csatlakozását

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Kollégáimmal nemcsak azért vagyunk itt, hogy megvitassuk a további támogatást, hanem hogy az Ukrajnát az Európai Unióhoz még közelebb hozó lépésekről is tárgyaljunk. Az a tény, hogy ma itt találkozunk Kijevben, erős jele a már elért óriási előrelépésnek és közös elkötelezettségünknek

– idézte von der Leyennek az ukrán kormány előtt mondott szavait az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Sergei SUPINSKY / AFP Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. február 2-án.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozón úgy vélte, hogy idén már nem lesznek akadályok az Ukrajna teljes jogú uniós tagságáról szóló tárgyalások előtt. Reményét fejezte ki, hogy ez év tavaszán az Európai Bizottság értékelést ad arról, Ukrajna miként hajtja végre azt a hét uniós ajánlást, amelyeket az uniós tagjelölti státusz megszerzésekor kapott.

(MTI)

Ukrán veszteségekről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Többek között Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be csütörtöki hadijelentésében Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán erők vesztesége Kupjanszkban több mint 25 katona, egy páncélozott harcjármű, két jármű, három Grad sorozatvető. Az ukrán veszteség Liman irányában több mint száz katona, hat páncélozott harcjármű és egy D-30-as tarack, Donyeck térségében mintegy félszáz katona, egy harckocsi, egy páncélozott személyszállító jármű, két kisteherautó, egy Mszta-B önjáró egy D-30-as vontatott tarack, a donyecki régió déli részén és Zaporizzja irányában több mint 65 katona, négy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Herszon irányában pedig két lőszerraktár volt.

Konasenkov szerint az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán 78 ukrán tüzérségi lőállásra, valamint 105 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú M-142 HIMARS és egy M-270 MLRS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk közelében, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverek három raktárát, egy 35D6 típusú, alacsony magasságú célfelderítő radart és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37 ellentűzradart. Az orosz légvédelem lelőtt öt ukrán drónt és négy HIMARS-rakétát.

(MTI)

Újabb halálos áldozatok a háborúban

Legalább nyolc ember meghalt, miután tűz ütött ki egy építőmunkásoknak fenntartott munkásszállón a krími Szevasztopolban – közölték orosz tisztviselők. Mihail Razvozhajev, Szevasztopol megszálló orosz kormányzója szerint tűz a Szevasztopol és Szimferopol városokat összekötő új út építésén dolgozó munkások ideiglenes szálláshelyén ütött ki. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a nyolc áldozaton túl ketten sérültek meg.

A helyi rendvédelmi szervek szerint a tűz egy elektromos készülék rövidzárlatának következménye volt –áll a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentésében.

Az ukrajnai Herszon régióban két ember halt meg orosz tűz következtében – közölték helyi illetékesek. Egyikük egy 25 éves herszoni férfi, a másik egy 44 négy éves nő, aki a Komisany lakott területét ért orosz támadásban vesztette életét.

(The Guardian)

Sürgeti a tizedik szankciós csomag elfogadását az EP

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra, írja az MTI.

A 489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását kérték. Az EP emellett a jogellenesnek tartott tevékenységek széles körében – a többi között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal sújtaná.

Az állásfoglalás megismételte az EP-képviselők azon korábbi felhívását, hogy az EU azonnali és teljes embargót vezessen be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen felfüggessze.

Ukrajna uniós tagsági kilátásaival kapcsolatban a szöveg azt várja el az EU-tól, hogy

munkálkodjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésén, és támogassa a következő lépéseket felvázoló ütemtervet, mely lehetővé teszi Ukrajna csatlakozását az uniós egységes piachoz.

Az EP-képviselők megerősítették Ukrajna jövőbeli uniós tagsága iránti elkötelezettségüket, és hangsúlyozták, hogy a csatlakozás érdemeken alapuló folyamat, mely magában foglalja a vonatkozó eljárások tiszteletben tartását, valamint az EU-val kapcsolatos reformok és csatlakozási kritériumok teljesítését. Ezzel összefüggésben felkérték az ukrán hatóságokat, hogy vezessenek be jelentős reformokat, hogy a lehető leghamarabb hatékonyan igazodjanak az uniós tagsági elvárásokhoz.

Az elfogadott szöveg felszólítja az uniós tagállamokat, hogy fokozzák és gyorsítsák fel a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat, különösen a fegyverek biztosítását, de az alapvető politikai, gazdasági, infrastrukturális, pénzügyi és humanitárius támogatást is.

Sürgette továbbá a pénteken, Kijevben tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozón részt vevő vezetőket, hogy kiemelten kezeljék az Ukrajnának szánt gazdaságélénkítő csomagot, melynek – mint írták – a rövid, közép- és hosszú távú segélyezésre, újjáépítésre és helyreállításra kell összpontosítania. Az állásfoglalás továbbá megismételte az EP arra irányuló felhívását, hogy az orosz központi bank befagyasztott eszközeit, valamint az orosz oligarchák vagyonát használják fel a háború utáni újjáépítés finanszírozására.

Újabb 15 ezer ukrán katonát képez ki az EU

Az Európai Unió az eddigi vállalása felett még 15 ezer ukrán katonát fog kiképezni, közölte Josep Borrell csütörtökön.

Oroszország visszahozta a háborút Európába, de Ukrajna harcol ellenük. Büszkén jelenthettem be Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek, hogy az EU katonai kiképzőmissziójának keretein belül további 15 ezer katona kiképzésére vállalkoztunk

– írta a Twitteren az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell hozzátette, ezzel megduplázzák az EU által képzett ukrán katonák számát 15 ezerről 30 ezerre.

Egyúttal arról is tájékoztatott, hogy az EU 25 millió euróból finanszírozza az ukrajnai aknamentesítők gyakorlatait és felszerelését.

Thomas COEX / AFP Ukrán katonák egy spanyolországi kiképzésen 2022. december 2-án a spanyol hadsereg toledói bázisán.

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy támogatná vadászgépek átadását Ukrajnának, „ha ez az egész NATO döntése lenne” és „nemcsak Lengyelország, hanem sok más ország is részt venne” az ukrán légierő megerősítésében.

Lengyelország azért támogatja Ukrajnát, hogy győzzön a háborúban, azonban a győzelem pontos definícióját Kijevnek, Volodomir Zelenszkij elnöknek és kormányának, valamint az ukrán népnek kell meghatároznia, ezért nem fogalmazok nagyon konkrétan, hiszen ez rajtuk múlik

– tette hozzá.

Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja történelmi fordulópont, és egy esetleges orosz győzelem – amelytől Isten mentsen – teljesen átrendezné Európát. Ha Oroszország győz, Moszkva állandó fenyegetést jelentene Finnországra, a balti államokra, Lengyelországra, Romániára, Moldovára és Németországra is – fejtette ki a lengyel kormányfő, hozzátéve: orosz győzelem esetén Moszkva azzal zsarolna, hogy „a mi gázunkat vegyétek, különben más országokat is megtámadunk”.

Mateusz Morawiecki arról is szólt, hogy információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg márciusban vagy áprilisban újabb nagyszabású, „nagyon kemény” offenzívát indít két vagy három irányból, és megint megtámadja Kijevet is.

Lavrov szerint Oroszország a háború lezárására törekszik

Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában. Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található – jelentette ki.

Russian Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / AFP

Kiutasított négy orosz diplomatát Ausztria

Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön – közölte az ország külügyminisztériuma.

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, ezért legkésőbb február 8-ig el kell hagyniuk az országot.

Ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak, írja az MTI.

Lakóépületbe csapódott egy rakéta Kramatorszk városában

Legalább két ember meghalt és hét megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában – közölték az ukrán hatóságok. Erről Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő egy lerombolt épület képét tette közzé oldalán.

A tavaly februári orosz támadás kezdete óta számos rakéta talált el lakóépületeket Ukrajnában, civilek halálát okozva. A moszkvai védelmi minisztérium állítása szerint erőik csak katonai célpontokat támadnak.

(MTI)

Peszkov: Ilyen hírek fényében nem tervezünk orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat

Oroszország nem hunyhat szemet afelett, hogy a NATO teljes infrastruktúrája ellene dolgozik – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

Látjuk, hogy a NATO teljes katonai infrastruktúrája az Oroszországi Föderáció ellen és az ukrán rezsim javára dolgozik, beleértve a hírszerzést – a műholdakat és repülőgépeket – is. Mindez ellenséges környezetet teremt számunkra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül

– közölte.

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a megnövelt hatósugarú amerikai rakéták Ukrajnába szállításáról meghozandó esetleges döntés egyenesen vezet a feszültség és az eszkaláció szintjének növekedéséhez.

„Több erőfeszítést kell majd tennünk, de ez nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges hadművelet folytatódik majd” – mondta.

Dmitrij Peszkov szerint az ilyen hírek fényében egyelőre nem terveznek orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat, és Oroszország fő célja az államfő által meghatározott feladatok teljesítése.

A Leopard és az Abrams harckocsik elfogásáért, illetve megsemmisítéséért orosz regionális és üzleti vezetők által kitűzött pénzjutalommal kapcsolatban azt mondta, ezek arra irányuló felhívások, hogy mindenki a legjobb képességei szerint járuljon hozzá a katonai célok eléréséhez és mindez ismételten az egységet bizonyítja.

Ami ezeket a páncélosokat illeti, fel fogják gyújtani őket, annál is inkább, ha ilyen ösztönzők vannak. Azt hiszem, ettől még több vállalkozó lesz

– nyilatkozott.

Nagyszabású támadást vizionálnak az ukránok

Oroszország nagyszabású támadást tervez Ukrajna ellen a háború kirobbanásának évfordulóján, február 24-én, erről beszélt az ukrán védelmi miniszter francia újságíróknak, írja a Guardian.

Olekszij Reznyikov figyelmeztetett, Moszkva nagyon komoly erőket mozgósított az utóbbi időben. Mint mondta, a hivatalos orosz közlések szerint 300 ezer katonát soroztak be tavaly szeptemberben, de ők azt látják a határon, hogy ez a szám közelebb lehet az 500 ezerhez.

Nem becsüljük le az ellenségünket. Hivatalosan 300 ezer toborzott katonát ismertek el, de amikor látjuk a csapataikat a határokon, akkor a mi számításaink szerint ez egy jóval magasabb szám lehet

– fogalmazott.

A számokat független forrásból egyelőre nem sikerült ellenőriznie a nemzetközi sajtónak.

Oroszország február 24-én hajnalban indított támadást Ukrajna ellen. Az egyéves évforduló azért is lehet szimbolikus az újabb akció szempontjából, mert egy nappal korábban, február 23-án ünneplik az oroszok az anyaország védőinek napját, amikor a hadsereget éltetik.

Reznyikov azt mondta, az offenzíva két területre koncentrálódhat majd: az ország keleti részére, ahol az elmúlt hetekben heves csaták zajlottak, és délre.

Úgy gondoljuk, hogy mivel Oroszország szimbolizmusban él, megpróbálnak valamit tenni február 24-én

– közölte.

Olvasói sztorik