Élő Nagyvilág

Házkutatást tartottak több ukrán politikusnál

Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP
Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP

Beült a tankba a német védelmi miniszter, kipróbálta a Leopardot, mielőtt Ukrajnába küldik

A németek sokáig ódzkodtak, hogy tankokkal segítsék az ukrán haderőt az orosz csapatokkal vívott harcban, végül nagy nehezen beadták a derekukat a múlt héten. Most Boris Pistorius német védelmi miniszter saját maga ült be egy Leopard 2-be, hogy személyesen győződjön meg, hogy működik a világ legjobb tankjaként emlegetett páncélos jármű, amely hamarosan Ukrajnában fog harcolni.

Így néz ki egy milliárdos oligarcha, akinél a házkutatást tartanak

Arról már beszámoltunk, hogy szerdán több ukrán politikusnál is házkutatást is tartottak korrupciógyanús ügyeik miatt, köztük a milliárdos oligarchánál, Ihor Kolomojszkijnál is. A házkutatás révén bepillantást nyerhettünk, hogy is néz ki egy mindig elegáns milliárdos üzletember, amikor otthon lazíthat: Kolomojszkij példul pont úgy, mint egy jó karban levő átlagnyugdíjas. A szürke mackó valóban kényelmes viselet, a felső alól kibuggyanó trikóval pedig még közelebbinek érezzük magunkhoz az egy milliárd dolláros sikkasztással vádolt pénzembert, aki egyébként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közeli szövetségeseként tartották számon.

Egy nap alatt közel ezer orosz vesztette életét a harcokban

Továbbra is heves harcok dúlnak a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Bahmut városánál, az elmúlt nap során 151-szer lőtték az orosz erők a várost védő ukrán katonák állásait – közölte Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője szerdán a Szuszpilne televízió műsorában. Hozzátette, hogy a Bahmuttól mintegy 15 kilométerre fekvő, az orosz erők által egy hete elfoglalt Szoledar városánál 56-szor nyitottak tüzet az orosz csapatok az ukrán katonák állásaira, és 13 összecsapás volt a térségben. Szavai szerint az orosz erők napról-napra komoly veszteségeket szenvednek, Bahmut térségében egy nap alatt 360 orosz katona vesztette életét és 290 sebesült meg.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során négy civil vesztette életét, és hat sebesült meg a régióban az orosz támadások következtében.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere arról számolt be, hogy szerda reggel nagy kiterjedésű tűz ütött ki az orosz megszállás alatt levő városban egy orosz katonai bázis környékén. Az ukrán félnek egyelőre nincs információja arról, hogy mi okozta a tüzet.

Az ukrán vezérkar szerdai hadijelentésében azt írta, hogy előző nap mintegy 920 orosz katona halt meg Ukrajnában, az orosz hadsereg embervesztesége velük együtt elérte a 128 420-at. Az ukrán erők egy nap alatt megsemmisítettek nyolc orosz harckocsit és tíz tüzérségi rendszert.

Kijevbe látogatott közben Alexander Van der Bellen osztrák államfő, aki a Twitteren közzétett videoüzenetében bejelentette, hogy Ausztria generátorokat adományoz Ukrajnának. “Ausztria katonailag semleges, de mi semmiképpen sem vagyunk semlegesek a hozzáállásunkban. Az ukrán nők és férfiak a hazájukért és gyermekeik jövőjéért küzdenek. Mi pedig ebben segítjük őket” – hangoztatta az osztrák elnök. “Zelenszkij elnökkel és Ukrajna bátor embereivel együtt védjük az európai értékeket” – fűzte hozzá Twitter-bejegyzésében Van der Bellen.

(MTI)

Visszahozzák Sztálingrádot az oroszok

Levideózták, amint az orosz közútkezelők egy hatalmas Sztálingrád feliratú helységtáblát szerelnek fel Volgográd határában. Arról nincs hír, hogy véglegesen visszakapná az egykori szovjet diktátorról, Joszip Sztálinról elnevezett város a második világháborúban viselt nevét, de valószínűleg a sztálingrádi csata nyolcvanadik évfordulója alkalmából ideiglenesen átnevezhetik Volgográdot.

8 évet kapott egy orosz újságíró

Távollétében nyolcévi börtönre ítélte egy moszkvai bíróság szerdán Alekszandr Nyevzorov ismert orosz újságírót, miután bűnösnek találta az orosz hadsereggel kapcsolatos álhírek terjesztésében – írja az MTI.

A nyomozók tavaly indítottak eljárást Nyevzorov ellen, amikor a közösségi médiában kitett posztjaiban arról írt, hogy az orosz erők szándékosan indítottak tüzérségi támadást a dél-ukrajnai mariupoli szülőotthon ellen, ami Moszkva szerint hamis állítás. A bíróság közleménye szerint az újságíró egy büntetőtáborban fogja letölteni a büntetést, ha visszatér Oroszországba. Ezenkívül négy évre eltiltották a közösségi médiumokon való tartalomközléstől is.

Nyevzorov, akinek kétmillió előfizetővel rendelkező YouTube-csatornája van, nevetségesnek nevezte az ellene folyó nyomozást, és tavaly márciusban a feleségével együtt elhagyta az országot. Júniusban ukrán állampolgárságot kapott, miután nyilvánosan elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, bűncselekménynek nevezve a háborút és áldozatnak Ukrajnát.

Nyolc nappal Ukrajna tavaly februári lerohanása után Oroszországban törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt évig terjedő elzárással büntethetők azok, akik álhíreket terjesztenek az orosz hadseregről. Moszkva azóta blokkolta a hozzáférést a konfliktussal kapcsolatos hivatalos állásponttal eltérő tartalmakat közlő hírportálokhoz, tucatnyi orosz és külföldi hírportál pedig elhagyta az országot.

Házkutatást tartottak több ukrán politikusnál

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban – közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője. Arszen Avakov volt belügyminiszter saját maga számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az otthonában egy helikoptervásárlási üzlet miatt tartott házkutatásról. Az Ukrajinszka Pravda és az RBK ukrán televízió honlapja biztonsági vezetőktől úgy értesült, hogy házkutatás folyik Ihor Kolomojszkij milliárdos, volt Dnyipropetrivszk megyei állami közigazgatási vezetőnél is.

A házkutatásokról szóló hírt az ukrán elnök pártájának, a Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahámija később megerősítette. A politikus, aki a Telegram üzenetküldő alkalmazásra kitett üzenetében megígérte, hogy az ország az Oroszországgal vívott háború alatt megváltozik, hozzátette, hogy házkutatás folyik az Ukrán Adóhivatalnál is, és meneszteni fogják a vámhivatal vezetőségét.

(MTI)

Ukrajna támogatása lesz Joe Biden amerikai elnök lengyelországi látogatásának fő témája

Ukrajna támogatása lesz Joe Biden amerikai elnök lengyelországi látogatásának fő témája – közölte szerdán Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A diplomata annak kapcsán nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy Biden hétfőn, a lengyel közszolgálati rádió washingtoni tudósítójának kérdésére válaszolva megerősítette, hogy Lengyelországba látogat. Azt nem közölte, hogy erre mikor kerül sor. A lengyelországi látogatásnak már maga a ténye jelzi, hogy Lengyelország az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese Ukrajna támogatásában – vélekedett Wawrzyk. Közölte: a tárgyalások fő témája elsősorban éppen Ukrajna támogatása, valamint az ezzel összefüggő lengyel-amerikai kapcsolatok lesznek.

Az izraeli miniszterelnök közvetítene Ukrajna és Oroszország között

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden kijelentette, hogy hajlandó lenne megfontolni, hogy közvetítő szerepet vállaljon Oroszország és Ukrajna között, ha a két hadviselő ország és az Egyesült Államok felkérné erre. Hozzátette, hogy ehhez a megfelelő időnek és a megfelelő körülményeknek kellene eljönnie, de az nem derül ki a The Guardian cikkéből, hogy pontosan mik is ezek a körülmények.

Netanjahu elmondta, hogy nem sokkal Oroszország tavaly februári ukrajnai inváziója után felkérték, hogy legyen közvetítő, de ő ezt elutasította, mert akkoriban Izrael ellenzéki vezetője volt, nem pedig miniszterelnök.

Van egy szabályom: egyszerre csak egy miniszterelnök

– jelentette ki.

Reformokat készítenek elő Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij kedd este elmondta, hogy kormánya változtatásokat tervez annak érdekében, hogy gyors tárgyalásokat tudjon lefolytatni az európai uniós tagság megszerzéséről – írja a Reuters. Ukrajna pénteken csúcstalálkozót tart az EU tisztviselőivel.

Ami nagyon fontos, hogy reformokat készítünk elő Ukrajnában. Olyan reformokról van szó, amelyek emberibbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá teszik a politikai valóságot

– mondta.

Olvasói sztorik