Nagyvilág

Korán-égetés: Törökország berendelt kilenc nagykövetet

Oguz Yeter / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Oguz Yeter / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Több európai ország azért zárta be ideiglenesen török diplomáciai képviseletét, mert a szélsőjobboldali akciók miatt növekvő fenyegetést érzékeltek.

Törökország csütörtökön berendelte kilenc ország nagykövetét, hogy magyarázatot kérjen a nagykövetségeik ideiglenes bezárására – írja a Reuters.

Mint ismert, több európai ország azért zárta be ideiglenesen török diplomáciai képviseletét, mert a közelmúltbeli Korán-égetések miatt növekvő fenyegetést érzékeltek. Több ország biztonsági figyelmeztetést is kiadott.

A múlt héten szélsőjobboldali aktivisták égették el az iszlám vallás szent könyvét Svédországban, Dániában és Hollandiában. A szélsőségesek ezt azzal indokolták, hogy Törökország leállította a tárgyalásokat Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával összefüggésben. Ezt egyébként a török elnök szintén egy ilyen szélsőjobboldali akcióra hivatkozva jelentette be január 24-én.

Az európai országok elítélték ugyan az incidenseket, de egyesek szerint a szólásszabadságra vonatkozó szabályok miatt nem tudják megakadályozni a szent könyvek nyilvános elégetését.

Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok figyelmeztették állampolgáraikat, hogy Törökországban megnövekedett a támadások kockázata, különösen a diplomáciai képviseletek és a nem muszlim vallási helyek ellen. Biztonsági okokból ideiglenesen többek mellett Németország, Franciaország és Hollandia zárták be a héten diplomáciai képviseleteiket.

Törökország a hétvégén figyelmeztette állampolgárait „lehetséges iszlámellenes, idegengyűlölő és rasszista támadásokra” az Egyesült Államokban és Európában is.

Egy török külügyminisztériumi forrás szerint csütörtökön kilenc ország nagyköveteit rendelték be, de meg nem nevezték őket. Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy nagykövete részt vett a minisztériumban tartott megbeszélésen. Két európai diplomáciai forrás szerint Németország, Franciaország és Hollandia nagykövetei is részt vettek ilyen találkozókon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik