A következő élő közvetítés része Újabb orosz erőket vonultattak föl az Ukrajnával határos régióban

Irán bekérette az ukrán ügyvivőt Mihajlo Podoljak megjegyzése miatt

YASUYOSHI CHIBA / AFP
YASUYOSHI CHIBA / AFP

Az iráni külügyminisztérium hétfőn bekérette Ukrajna teheráni ügyvivőjét, miután Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap udvariatlan megjegyzést tett az iszfaháni katonai létestímény elleni dróntámadásra a Twitteren. Erről az iráni Taszním hírügynökség számolt be.

Mint ismert, a hétvégén ismeretlen eredetű, kis röptávolságú drónok hajtottak végre támadást egy iráni katonai létesítmény ellen. A Wall Street Journal amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta, hogy a támadás hátterében Izrael állhat, de az iráni kormányzati szereplők elég visszafogottan nyilatkoztak az esettel kapcsolatban. Az izraeli média sikeresnek minősítette az iráni dróntámadást.

A háború logikája könyörtelen és gyilkos. Szigorúan lesújt az értelmi szerzőkre és a szövetségeseikre. Pánik Oroszországban: végtelen mozgósítás, rakétaelhárító rendszer (PNO) Moszkvában, lövészárkok 1000 km-es távolságban, készülnek az óvóhelyek. Robbanásveszélyes éjszaka Iránban: drón- és rakétagyártás, olajlétesítmény. Ukrajna figyelmeztetett!

– áll Mihajlo Podoljak vasárnapi bejegyzésében, amelyet az iráni vezetés kifogásolt.

A teheráni védelmi minisztérium közlése szerint a légvédelem egyébként sikeresen elhárította a közép-iráni katonai létesítményét célzó dróntámadást, hozzátéve, hogy a szombat éjjel történt incidensnek nincsenek áldozatai.

Ugyanekkor tűz ütött ki az északkelet-iráni Tebríz egyik olajfinomítójánál is. Az okokat még vizsgálják.

Az ukrán kormány többször bírálta az iráni vezetést, amiért több száz harci drónt adtak át Oroszországnak. Teherán először tagadta, hogy drónokat szállítottak volna az oroszoknak, majd amikor az ukránok bemutattak pár lelőtt iráni drónt, az irániak már azt állították, hogy még a háború előtt szállítottak az oroszoknak. Azt tagadták, hogy további drónokkal látnák el az orosz hadsereget.

A drónokat az orosz támadásokban erőművek és a polgári infrastruktúra elleni használták el.

(mti/iranintl/reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik