Élő Nagyvilág

Putyin szerint jól halad „a különleges katonai hadművelet” Ukrajnában, az orosz gazdaság pedig stabil

Mikhail Kireyev / Sputnik / AFP
Mikhail Kireyev / Sputnik / AFP
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a „különleges katonai hadművelet” pozitív fordulatot vett Ukrajnában, az orosz gazdaság pedig a saját várakozásiaknál is ellenállóbb.
  • Vasárnap délutánra 23-ra emelkedett a dnyiproi toronyházat ért orosz rakétacsapás áldozatainak száma.
  • Moszkva nem vállalja a felelősséget a dnyiproi támadásért.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legújabb hírszerzési jelentése szerint Oroszország azt tervezi, hogy 27-ről 30-ra emeli a sorozás felső határát.

A német kormány szerint el kell számoltatni az orosz háborús bűnösöket

A német védelmi minisztérium szerint az ukrajnai háborús bűnökért felelős orosz politikai és katonai vezetést „felelősségre kell vonni”.

Az elkövetett bűncselekményekért felelős személyeket felelősségre kell vonni: a Dnyiproban lakóházakat bombázó, civileket erőszakoló, otthonokat kifosztó orosz katonáktól a bűncselekményeket elrendelő orosz vezetésig. Ez az egyik oka annak, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter holnap Hágába utazik

– olvasható a tárca Twitteren közzétett bejegyzésében.

Lőszerrobanásban haltak meg katonák Oroszországban

Három katona életét vesztette, további 15 megsebesült egy, az Ukrajnával határos, oroszországi Belgorod megyében lévő Tonyenykoje községben bekövetkezett lőszerrobbanásban – közölték katasztrófavédelmi szervek a vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökséggel, amit az MTI szemlézett.

A frissített adatok szerint három katona meghalt, további 15 pedig megsebesült

– mondta a hírügynökség informátora.

A neve elhallgatása mellett nyilatkozó illetékes hozzátette, hogy a detonációt a lőszerrel való gondatlan bánásmód okozhatta.

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a robbanás egy korábban iskolának és kultúrháznak használt épületben történt és hogy a helyiek közül senki nem sérült meg. Ez a forrás úgy tudja, hogy a házban szombat reggel ütött ki tűz.

Zelenszkij: 25-re nőtt a halálos áldozatok száma Dnyiproban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornáján közölte: 25-re emelkedett a Dnyiproban egy lakóház ellen elkövetett rakétatámadás áldozatainak száma. Az áldozatok között egy gyermek is van.

A támadásban

  • további 73 ember, köztük 13 gyermek sérült meg,
  • 72 lakás megsemmisült, és több mint 230 lakás megrongálódott.

A romok alól 39 embert menekítettek ki, 43 személyt pedig még keresnek.

Az Állami Mentőszolgálat négy, az önkéntesek pedig két sátrát állították fel, az áldozatoknak pedig pszichológusok nyújtanak segítséget

– tette hozzá Zelenszkij.

(Guardian)

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Dnyipróban

Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat. Vasárnap délutánra 23-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, hetvenketten pedig megsérültek. A sérültek között 13 gyermek van.

Idáig 39 embert mentettek ki a romok alól, de még mindig keresnek 43 személyt. Eközben a mentők még három tűzfészket oltanak a házban.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon közölte, hogy a szombati orosz támadások következtében a dnyiprói áldozatokon felül öten meghaltak és négyen megsérültek Donyeck megyében.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka a Facebookon kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az orosz hadsereg által szombaton kilőtt rakéták megsemmisítésére:

Január 14-én öt H-22-es típusú rakétát lőtt ki az orosz légierő öt Tu-22-es nagy hatótávolságú bombázóval Ukrajna területére. A lövéseket a kurszki területről és az Azovi-tengerről hajtották végre. Az egyik H-22 rakéta, amelyet Kurszk térségéből indítottak, egy sokemeletes épületbe csapódott Dnyipro városában. A radarberendezések észlelték a kilövés hozzávetőleges helyét, a rakéta magasságát és repülési sebességét. Kétséget kizáróan az egy H-22 rakéta volt. Az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az ilyen típusú rakéták lelövésére. Az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai agresszió kezdete óta több mint 210 ilyen típusú rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelem egyet sem tudott megsemmisíteni.

(MTI)

Al Jazeera: Moszkva nem vállalja a felelősséget a dnyiproi toronyházat ért támadásért

Az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Moszkva nem felelős a dnyiproi toronyházat ért támadásért, melyben legalább 23 ember vesztette életét – tudta meg az Al Jazeera.

Az oroszok szerint az ukrán rakétaelhárító rendszer hibázott, amely célt tévesztett és eltalálta a város lakótömbjét.

A támadás következtében 100-200 ember vált hajléktalanná.

Moszkva továbbra is úgy reagál a háborúra, hogy próbál egy másfajta képet festeni a helyzetről. A tegnapi ukrán célpontok ellen indított támadások szerintük infrastrukturális létesítményeket vettek célba, és nem civil lakosságot

– tette hozzá a lap moszkvai tudósítója.

Brit hírszerzés: Oroszország a sorkötelezettségi korhatár emelésével növelné a hadsereg létszámát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legújabb hírszerzési jelentése szerint Oroszország azt tervezi, hogy 27-ről 30-ra emeli a sorozás felső határát.

A minisztérium szerint elképzelhető, hogy az orosz vezetők azt remélik, a változtatás „kevésbé lesz riasztó”, mint a népszerűtlen „részleges mozgósítás”, amelyet Putyin szeptember végén rendelt el.

A jelentés szerint 2023. január 12-én Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma (az orosz parlament alsó háza) védelmi bizottságának vezetője elmondta, hogy a lépés lehetővé teszi az orosz haderő létszámának korábban bejelentett 30 százalékos növelését. Putyin elnök már tavaly közölte, hogy támogatja a sorkötelezettségi korhatár módosítását.

Az orosz tisztviselők valószínűleg a közvélemény reakcióit mérik fel.

Putyin szerint jól halad a „különleges katonai hadművelet” Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a „különleges katonai hadművelet” pozitív fordulatot vett Ukrajnában, és reméli, hogy katonái további győzelmeket fognak aratni, miután Oroszország ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Szoledar városát.

Jók a tendenciák. Minden védelmi minisztérium és a vezérkar tervének megfelelően alakul

– nyilatkozta a Rosszija 1 nevű állami tévének.

Remélem, hogy a harcosaink a jövőben még több harctéri sikerrel örvendeztetnek meg bennünket

– tette hozzá.

Putyin a nyugati szankcióktól sújtott orosz gazdaságról is beszélt, melyről kijelentette, hogy a helyzete stabil

Sokkal jobb állapotban van (a gazdaság – a szerk.), nem csupán az ellenfeleink, hanem a saját előrejelzéseinknél is

– mondta Putyin, hozzátéve, hogy a munkanélküliség minden korábbinál alacsonyabb szinten van, ahogy az infláció is alacsonyabb a vártánál.

A szankciók súlya alatt az orosz gazdaság teljesítménye 2022-ben csökkent ugyan, de jóval kisebb mértékben, mint amire sok közgazdász előzetesen számított, és egyelőre nyoma sincs az előrejelzett összeomlásnak.

Számos ágazatot, például a légi közlekedést és az autógyártást súlyosan érintette a válság, és egyes közgazdászok szerint a fegyvergyártás növekedése tompította a recessziót.

A 2023-as orosz költségvetés 0,8 százalékos csökkenéssel számol, hozzátéve, hogy a kormány még azzal számol, hogy 70,1 dollár körül lesz az Ural típusú olaj hordónkénti ára, miközben ezzel jelenleg hordónként 50 dollár alatt kereskednek.

(Reuters)

Kimentettek egy nőt a romok alól

Még negyvenen lehetnek annak a dnyiprói többemeletes háznak a romjai alatt, amelyet orosz rakétatámadás ért szombaton – írja a Guardian. Nemrég egy nőt mentettek ki élve a jelentősen megrongálódott épületből:

Sikerült egy macskát is megtalálni:

Dnyiprói rakétatámadás: már 20 halott van

20-ra emelkedett a dnyiproi toronyházat ért orosz rakétacsapás áldozatainak száma – írja Twitteren az AFP.

A közép-ukrajnai város lakótömbjét ért támadás több tucat lakást tönkretett, 100-200 ember pedig hajléktalanná vált.

Korábbi hírek szerint legalább 14 ember halt meg. Vasárnap Dnyipropetrovszk kormányzója, Valentyin Reznichenko a Telegramon azt közölte, hogy legalább 40 ember sorsa ismeretlen.

Nagy-Britannia harckocsikat és önjáró lövegeket szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia néhány héten belül harckocsikat és önjáró lövegeket szállít az ukrán fegyveres erőknek – közölte vasárnap a londoni miniszterelnöki hivatal. A Downing Street már előző este – akkor még számszerű részletek nélkül – beszámolt arról, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek elmondta, hogy a brit kormány az eddigieknél intenzívebb támogatást kíván nyújtani Ukrajnának, és ennek jegyében Challenger 2 típusú harckocsikkal és további tüzérségi rendszerekkel látja el az ukrán hadsereget.

A vasárnap közzétett részletes ismertetés szerint Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától, és a fegyverszállítási csomagban szerepel hozzávetőleg harminc AS90 típusú nagyméretű önjáró löveg is.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású AS90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél, és 1995-ig gyártották. Önsúlya 45,7 tonna, működtetéséhez ötfős személyzet szükséges.

A Downing Street vasárnapi beszámolója szerint Nagy-Britannia már a következő napokban elkezdi ukrán katonák kiképzését a Challenger 2 harckocsik és az önjáró lövegek üzemeltetésére.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint ez is része annak a programnak, amelynek keretében több ezer ukrán katona kapott nagy-britanniai kiképzést az elmúlt hat hónapban. A tájékoztatás szerint a brit kormány a jövő héten világszerte aktív diplomáciai tevékenységbe kezd, miután Rishi Sunak miniszterelnök utasította a kabinet vezető tagjait a nemzetközi fellépés előmozdítására az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulójának közeledtével.

A brit kormány védelmi és biztonsági illetékeseinek megítélése szerint erre alkalmat teremtett, hogy Oroszország meghátrálásra kényszerült az Ukrajnában tevékenykedő orosz erők utánpótlási problémái és moráljuk zuhanása miatt. A miniszterelnök ezért arra biztatja London szövetségeseit, hogy az Ukrajnának szánt idei segítségnyújtás terveit a lehető leggyorsabban valósítsák meg a maximális hatás elérése végett – hangsúlyozza vasárnapi tájékoztatásában a Downing Street.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint Rishi Sunak egyértelmű álláspontja az, hogy az elhúzódó állóháború csak Oroszország céljait szolgálná, ezért ő és kormányának tagjai a következő napokban és hetekben felveszik a kapcsolatot a szövetségesekkel a Vlagyimir Putyin orosz elnökre gyakorolt nyomás erősítése érdekében.

Sunak és a szövetséges partnerek azon lesznek, hogy Ukrajna a lehető legerőteljesebb helyzetben, a katonai, gazdasági és diplomáciai erő pozíciójából kezdhesse meg a jövőbeni béketárgyalásokat, és biztosíthassa az erős alapokon nyugvó tartós békét – fogalmaz vasárnapi nyilatkozatában a Downing Street.

Nagy-Britannia tavaly 2,3 milliárd font (csaknem 1050 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, és ezzel az ukrán fegyveres erők második legnagyobb katonai támogatója volt 2022-ben az Egyesült Államok után, de harckocsik szállítására most először tett ígéretet az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta.

(MTI)

Oroszország az utolsó pillanatban lefújta a fogolycserét

Oroszország az utolsó pillanatban lefújt egy szombatra tervezett hadifogolycserét – közölte egy ukrán szervezet.

A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs központ a Telegramon azt közölte:

A mai napon újabb fogolycsere volt tervben az orosz féllel. Az oroszok kezdeményezésére azonban az utolsó pillanatban ez meghiúsult.

A Reuters kereste az ügyben Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos hivatalát, ám egyelőre nem kaptak választ.

Oroszország és Ukrajna számos fogolycserét hajtott végre a tavaly februárban Moszkva által indított háború során, legutóbb január 8-án.

(Guradian)

Szombaton is csaknem 16 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 5329-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 394-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 211 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Egész éjjel dolgoztak a mentőalakulatok Dnyipróban

Az ukrán mentők Dnyipróban egész éjjel azon dolgoztak, hogy kiszabadítsanak egy nőt, aki egy lerombolt ház romjai alatt rekedt – közölte az ukrán katasztrófavédelem.

A dél-közép-ukrajnai város lakótömbjét ért orosz rakétacsapás több tucat lakást rombolt le, aminek következtében 100-200 ember vált hajléktalanná – mondta az ukrán elnökség helyettes vezetője, Kyrylo Timosenko. Mintegy 1700-an maradtak áram és fűtés nélkül – tette hozzá.

Az ukrán hatóságok azt közölték, hogy legkevesebb 14-en vesztették életüket a Dnyipro elleni szombati orosz támadásban – írja a Guardian.

Az MTI szerint Dnyipropetrovszk megye kormányzója, Valentin Reznyicsenko azt közölte,  a szombati légicsapásban a lakóház részben összeomlott, több gyerek is életét vesztette, 38 embert kiszabadítottak a romok alól, és a támadásban összesen 73-an sebesültek meg.

Olvasói sztorik