Nagyvilág

Zsarolásért elítélték az Erdélyi Magyar Szövetség elnökét

MTI / Kiss Gábor
MTI / Kiss Gábor

A Marosvásárhelyi Táblabíróság zsarolásért elmarasztalta Mezei Jánost, az Erdélyi Magyar Szövetség elnökét – közölte az MTI péntek délután. Mezei, aki korábban a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere is volt, három év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztették, és öt évre a közügyektől is eltiltották a másodfokú, jogerős ítéletben.

Ügyében pénteken hirdetett végleges ítéletet a Marosvásárhelyi Táblabíróság. Az ítélet tartalmát Mezei János is megerősítette a magyar állami hírügynökségnek. Elmondása szerint a három vádpont közül a hivatali visszaélés és a sikkasztással kapcsolatos vád alól felmentette, a zsarolás vádpontjában azonban elmarasztalta a bíróság.

A volt politikusnak emellett tízezer euró kártérítést is meg kell fizetnie az őt feljelentő Virág Zsoltnak. A sikkasztás vádja alól nemcsak a volt polgármestert, de a titkárnőjét is felmentették.

Tavaly márciusban Mezeit elsőfokon még felmentette a per újratárgyalását végző Maros Megyei Törvényszék, 2018-ban pedig az első fokon eljáró Hargita megyei Törvényszék is, de a törvényszék által elkövetett formai hiba miatt a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 novemberében visszaküldte az ügyet alapfokra. A megismételtetett eljárást immár a Maros megyei Törvényszék folytatta le.

Mezei János ellen 2015. január végén indult ügyészségi vizsgálat. A román Országos Korrupcióellenes Ügyészség a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra történő felbujtással vádolta meg a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cége, a Monturist Kft. tulajdonában volt. A román korrupcióellenes ügyészség szerint a Gyilkos-tó melletti, négyszáz négyzetméteres telket nem lehetett volna eladni a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül. A perben az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát – írta az MTI.

A Mezei által eddig vezetett Erdélyi Magyar Szövetség tavaly novemberben jött létre hivatalosan az az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával Mezei a Mandiner szerint akkor a „nemzeti politikát egyesítő alakulatként” mutatta be az új pártot, és emlékeztetett rá, hogy hároméves egyeztetési folyamat vezetett a fúzióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik