Nagyvilág

Már 48-an haltak meg az egy hónapja tartó zavargásokban Peruban

Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / AFP
Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / AFP

Folytatódtak a tiltakozások Dina Boluarte perui elnök és kormánya ellen, egy hónappal az első tüntetések óta 48-an haltak meg az összecsapásokban, írja az MTI.

Helyi idő szerint szerdán ország legfontosabb turisztikai központjából, Cuzcóból jelentettek újabb konfliktust, a város egészségügyi vezetése szerint 37 civil és 6 rendőr sebesült meg, mert a tiltakozók megpróbálták elfoglalni a város repülőterét, ahová külföldiek ezrei szoktak érkezni, hogy megnézzék Machu Picchu inka fellegvárát. Egy ember meghalt, így nőtt 48-ra az áldozatok száma.

A Pedro Castillo volt elnököt támogató tiltakozások már 41, elsősorban déli tartományra terjedtek ki.

A tüntetések a baloldali politikai újonc Castillo eltávolítása és letartóztatása után kezdődtek decemberben. A 2021-ben megválasztott elnököt az után vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus puccskísérletnek minősített. Castillo jelenleg börtönben van, lázadással vádolják, tagadja bűnösségét.

Castillóhoz hű, főként az ország szegényebb, falusias vidékén élő peruiak azonnali választásokat, Castillo egykori alelnöke, Dina Boluarte lemondását, a volt elnök szabadon bocsátását, valamint az összecsapásokban meghaltak ügyének kivizsgálását követelik.

A tüntetések legvéresebb napja hétfő volt, tizenheten haltak meg a Titicaca-tó közelében elterülő Juliaca városban, ahol a tiltakozók rendőrökre támadtak, egyikük halára égett az autójában, amelyet felgyújtottak.

Kedden a kormány Puno tartományban este 8 és hajnali 4 óra között kijárási tilalmat rendelt el. Juliacában szerdán a többezres tömeg a tüntetésen meghalt 17 ember koporsói mellett vonult.

Szerdán az Amerikaközi Emberi Jogi Bizottság (IACHR)küldöttsége találkozott Boluartével.

Megvizsgáljuk az emberi jogi helyzetet, a legszélesebb körben akarjuk hallani az összes hangot

– mondta újságíróknak Edgar Stuardo, a szervezet képviselője.

Boluarte a találkozó után nyilatkozatában azt írta, minden támogatást megad a küldöttségnek a történtek kivizsgálása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik