Nagyvilág

Felmentették a korrupcióval vádolt volt osztrák alkancellárt

Christian Bruna / EPA / MTI
Christian Bruna / EPA / MTI

Felmentő ítéletet hozott kedden a bécsi tartományi büntetőbíróság Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár és Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonos újratárgyalt vesztegetési ügyében – írja az MTI.

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer euró támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabálymódosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni. A politikusra 2021 augusztusában 15 hónapig, Grubmüllerre pedig 12 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A bécsi tartományi felsőbíróság tavaly augusztusban érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte, hogy tárgyalják újra az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe egyes bizonyítékokat, illetve az ítélet indoklása a bíróság szerint nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

A bécsi tartományi törvényszék kedden közzétett határozatában megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korrupciót. A bíró hangsúlyozta, hogy a felmentő ítélet minden kétséget kizáró, mert a tényállás nem teljesült.

Strache 2018-ban hatalmas botrányt okozott, amikor kiderült, hogy egy évvel korábban Ibizán készült róla egy rejtett kamerás felvétel, összesen 12 órányi felvétel. Ezen többek közt hallható volt, ahogy az akkori alkancellár arról beszélt, hogy olyan médiabirodalmat szeretne, mint amilyen Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnöknek rendelkezésére áll. A videó miatt megbukott az akkori osztrák kormány és új választásokat kellett kiírni.

Kapcsolódó
12 órányi felvétel került elő Strache ibizai kalandjáról
A teljes felvételen jól látható még az a férfi, aki a háttérből irányította az eseményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik