Nagyvilág

Bűnösnek találták Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt

ALEX HALADA / AFP
ALEX HALADA / AFP

Vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság pénteken Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost.

A perben szintén vesztegetés miatt bűnösnek találták Strache ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost is.

Strachét 15 hónapig tartó felfüggesztett, Grubmüllert pedig egy év, szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletek még nem jogerősek.A volt alkancellárt az ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját érintő jogszabálymódosítás ügyében vádolták azzal, hogy megvesztegették a jogszabály-módosítás érdekében. Ezzel egyidejűleg Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

Grubmüller 2016-ban és 2017-ben 12 ezer eurót adományozott az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ), amelynek elnöke akkor Heinz-Christian Strache volt.

Strache sajtóhírek szerint már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor is támogatta, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listájára. Ez 2018-ban meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni. A szóban forgó törvénymódosítás a vádirat szerint azért léphetett hatályba, mert Grubmüller 12 ezer eurót adományozott az FPÖ-nek.

A vádat mind Strache, mind Grubmüller visszautasította.

ALEX HALADA / AFP Fotó: ALEX HALADA / AFP

Claudia Moravec-Loidolt bírónő a július 6-a óta tartó tárgyalássorozaton elhangzott tanúvallomások, közvetett és közvetlen bizonyítékok értékelése után döntött a vádlottak bűnössége mellett. Indoklásában egyebek mellett elmondta, hogy Strache régóta tudott a barátja magánklinikáját érintő „igazságtalanságról” – tudniillik, hogy a klinika nem szerepel a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listáján -, mégis csak az adományozás után „aktivizálta magát”. Hozzátette, „a történések kronológiája egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét”.

Heinz-Christian Strache az ítélet kihirdetése után újságíróknak kijelentette: igazságtalan és téves ítélet született, mivel véleménye szerint egyrészt a pártnak adományozott összegek soha nem őt gazdagították, másrészt a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy ő személyes meggyőződésből járt el a vitatott ügyben, és nem azért, mert megvesztegették volna. Ügyvédje, Johann Pauer hozzátette, benyújtják a fellebbezést a legfelsőbb bírósághoz.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik