Nagyvilág

12 órányi felvétel került elő Strache ibizai kalandjáról

Megtalálta az osztrák rendőrség azt a több mint 12 órás kép- és hangfelvételt, amit 2017 júliusában Ibizán egy villában rögzítettek, és amin Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnöke, későbbi alkancellár, valamint Johann Gudenus, a párt későbbi frakcióvezetője szerepel.

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal
Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

A videó egy részét tavaly májusban két német lap hozta nyilvánosságra. A felvételen a két politikus egy, magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt; Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A teljes filmanyag április végén került a rendőrség birtokába. Dieter Csefan, a nyomozás vezetője arról tájékoztatott, hogy a kép-és a hanganyagot tartalmazó mikro-memóriakártyát az ügyet a háttérből állítólagosan mozgató Julian H. egyik ismerősénél foglalták le. Hozzátette: a kártya létezéséről a nyomozások és a kihallgatások során szereztek tudomást.

A villában történteket szünet nélkül rögzítették, és az előkészületekről is maradtak fenn részletek. Így a teljes felvétel 12 óra 32 perc és 38 másodperc hosszúságú, és amellett egy 8 óra 14 perc és 3 másodperces hanganyag is készült. A nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövetők célja az volt, hogy később eladják a felvételt. Jelenleg értékelik a dokumentumot, így egyebek mellett azt is, mit mondott Strache az eddig nyilvánosságra került felvétel előtt, illetve azt követően.

Azt is megtudhatja a nyilvánosság, vajon manipulációs szándékkal választották-e ki azt a részletet, amit tavaly nyilvánosságra hoztak.

A teljes felvételen jól látható még az a férfi, aki a háttérből irányította az eseményeket. A videón szereplő, magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nő elfogására pedig nemzetközi elfogatóparacsot adtak ki. A felvétel alapján a nőről újabb képeket készítettek; „Alyona Makarov” valódi személyazonossága azonban ismeretlen.

Az Ibiza-botrány nyomozása során a rendőrök 55 házkutatást tartottak, 259 alkalommal történt kihallgatás, 48 esetben megfigyelés, és 15 telefonfigyelés, illetve lehallgatás.

Az Ibiza-vizsgálóbizottság néppárti (ÖVP) tagja, Wolfgang Gerstl azt sürgeti, hogy a teljes felvételt bocsássák a testület rendelkezésére, mivel ennek szerinte „döntő jelentősége” van. Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakciószóvivője ugyanakkor úgy véli, hogy a teljes felvétel drámaian megváltoztatja a bizottság munkáját, ezért azt szorgalmazza, hogy annak tagjai ne nézhessék meg a teljes videót.

Heinz-Christian Strache örömét fejezte ki a nyomozás sikere miatt. Úgy vélte: most már „objektív bizonyítéka” van a rendőrségnek, és nemcsak a háttéremberek vagy az újságírók által írott könyvek alapján folytatják a nyomozást.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik