A következő élő közvetítés része Zelenszkij fokozódó orosz támadásokra figyelmeztet karácsonykor

Ukrán elnöki hivatal: az orosz erők Herszon belvárosát támadták

Bloomberg / Contributor / Getty Images
Bloomberg / Contributor / Getty Images

Az orosz erők szombaton tüzérségi támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon belvárosa ellen, hét ember meghalt, ötvennyolcan pedig megsebesültek – közölte szombaton az ukrán elnöki hivatal. A Magyar Távirati Iroda több külföldi hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “terrorcselekménynek” nevezte az orosz műveletet.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre.

Zelenszkij fényképeket is közzétett, amelyeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok és élettelen testek láthatók. A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról.

”Ezek nem katonai létesítmények. (…) Ez terror – gyilkosság, megfélemlítés céljából vagy szórakozásból” – írta Zelenszkij. Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács helyettes vezetője szerint egy rakéta a Szabadság téren álló szupermarket közelében csapódott be. “Ott civilek voltak, akik élték az életüket, intézték az ügyeiket” – mondta Szobolevszkij.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik