Nagyvilág

Osztrák liberális pártelnök a kancellárnak: Gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra

HELMUT FOHRINGER / APA / AFP / Austria OUT
HELMUT FOHRINGER / APA / AFP / Austria OUT

Beate Meinl-Reisinger osztrák liberális politikus térdlövésnek nevezte, hogy Ausztria megvétózta Románia és Bulgária a schengeni övezethez való csatlakozását. A NEOS – Az Új Ausztria és Liberális Fórum elnöke az rtl.hu tudósítása szerint az ORF ZiB2 című műsorában adott szerda esti interjújában arról is beszélt, hogy Ausztria szerinte gazdaságpolitikailag elszigetelte magát, a jelenlegi uniós menekültügyi válság problémáit pedig Szerbia és Magyarország okozza.

Meinl-Reisinger hazánkról és Szerbiáról azt mondta, „mindkettőből hiányzik a szolidaritás, és nem tartják be a törvényt”, a menekültek befogadásával kapcsolatban pedig felszólította Karl Nehammer kancellárt, hogy

gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra. 

A liberális politikus Nehammer, a szerb elnök és a magyar miniszterelnök novemberben aláírt egyezményéről az együttműködésük megerősítéséről azt mondta: „Ezeket az országokat választja a kancellár partnerül az EU-ban, ahelyett, hogy más országokkal keresne partnerséget”. Szerinte Ausztriának tisztább szövetségeseket kell keresnie uniós szinten, mert a közös európai menekültügyi jog nem működik.

Kapcsolódó
Osztrák vétó Schengen bővítésére: a románok fizetnek a magyarok hibáiért?
Óriási felzúdulást keltett Romániában, hogy Ausztria megvétózta a csatlakozásukat a schengeni övezethez. Bukarestben osztrák cégek bojkottjára készülnek, hazahívták a bécsi nagykövetüket is. Mindeközben az osztrák közmédiában azt feszegetik, hogy nem Románia, hanem Magyarország miatt érkezik sok migráns Burgenlandba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik