A következő élő közvetítés része Luke Skywalker hangja Ukrajna-szerte riasztja a lakosságot

Hatmillió ember kapta vissza az áramot egyetlen nap alatt

MTI/AP/Libkos
MTI/AP/Libkos

Egy nap alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, de a vezetékes vízellátással továbbra is nagy gondok vannak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli videóüzenetében.

„A javítási munkálatok a pénteki terrorcsapás után is megszakítás nélkül folytatódnak. Természetesen még sok munka van a rendszer stabilizálásán” – mondta az elnök.

Az elnök szerint problémák vannak a távfűtéssel és nagy gondok a vízellátással. A helyzet a fővárosban a legnehezebb: Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Zelenszkij a kockázatokat látva újra a nemzetközi partnerekhez fordult, hogy biztosítsanak megbízható légvédelmi pajzsot Ukrajnának. Az államfő úgy látta, a Nyugat képes lenne százszázalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben.

Ha megkapnánk, akkor az orosz terror fő formája, nevezetesen a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna. Csak ez jelent biztonságot emberek milliói számára, és az egész katonai helyzet stratégiailag átalakulna. Minél kevesebb lehetősége van Oroszországnak a terrorra, annál több lehetőségünk lesz szavatolni a békét

– fogalmazott.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben nyilvánosan cáfolta, hogy Ukrajna felújítaná a villamosenergia-exportját. Mint közleményében írta, Oroszország hamis levelet terjeszt, amelyben Volodimir Kudrickij, a vállalat vezetője állítólag erről írt az ukrán energetikai minisztériumnak.

„Az oroszok megint megpróbálják elhitetni az ukránokkal, hogy az áramkimaradásokért az energetikai szakemberek a felelősek, nem pedig a kilenc nagyszabású orosz rakétatámadási hullám” – írta az energetikai cég.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik