Élő Nagyvilág

Luke Skywalker hangja Ukrajna-szerte riasztja a lakosságot

MTI/AP/Libkos
MTI/AP/Libkos
  • Vitalij Klicsko: a kijevi fűtés teljesen helyreállt az orosz támadások után.
  • Ukrajna bírálja a FIFA-t, amiért nem hajlandó bemutatni Zelenszkij békeüzenetét a világbajnokság döntőjén.
  • Luke Skywalker figyelmezteti veszélyre az ukránokat.
  • A háború előző napi hírei itt olvashatók.

Hatmillió ember kapta vissza az áramot egyetlen nap alatt

Egy nap alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, de a vezetékes vízellátással továbbra is nagy gondok vannak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli videóüzenetében.

„A javítási munkálatok a pénteki terrorcsapás után is megszakítás nélkül folytatódnak. Természetesen még sok munka van a rendszer stabilizálásán” – mondta az elnök.

Az elnök szerint problémák vannak a távfűtéssel és nagy gondok a vízellátással. A helyzet a fővárosban a legnehezebb: Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Zelenszkij a kockázatokat látva újra a nemzetközi partnerekhez fordult, hogy biztosítsanak megbízható légvédelmi pajzsot Ukrajnának. Az államfő úgy látta, a Nyugat képes lenne százszázalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben.

Ha megkapnánk, akkor az orosz terror fő formája, nevezetesen a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna. Csak ez jelent biztonságot emberek milliói számára, és az egész katonai helyzet stratégiailag átalakulna. Minél kevesebb lehetősége van Oroszországnak a terrorra, annál több lehetőségünk lesz szavatolni a békét

– fogalmazott.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben nyilvánosan cáfolta, hogy Ukrajna felújítaná a villamosenergia-exportját. Mint közleményében írta, Oroszország hamis levelet terjeszt, amelyben Volodimir Kudrickij, a vállalat vezetője állítólag erről írt az ukrán energetikai minisztériumnak.

„Az oroszok megint megpróbálják elhitetni az ukránokkal, hogy az áramkimaradásokért az energetikai szakemberek a felelősek, nem pedig a kilenc nagyszabású orosz rakétatámadási hullám” – írta az energetikai cég.

(MTI)

Brit vezérkari főnök: folyamatos a kommunikáció Moszkvával, de még erőteljesebbé kellene tenni

A brit vezérkari főnök, Sir Tony Radakin tengernagy a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban elmondta: egész évben kapcsolatban állt Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.

Mindig is mondtuk, hogy fenntartjuk a kommunikációt, de nem fedjük fel részletesen, hogy éppen miről tárgyaltunk

– mondta Radakin, hozzátéve, hogy Geraszimov nagyon jól tartja magát ehhez a megállapodáshoz. A tengernagy kijelentette azt is, hogy szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak. Radakin kijelentette, hogy továbbra is vannak élő kapcsolatok Oroszországgal, a kérdés az, hogy miként lehet e kapcsolatokból a lehető legtöbbet kihozni.

A brit vezérkari főnök példaként felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen tiszteletteljes módon emlékezett meg II. Erzsébet királynő halála után a brit uralkodóról. A királynőt szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál skóciai rezidenciáján, a Balmoral kastélyában. A halálhír után Putyin hivatalos nyilatkozatban fejezte ki részvétét a brit kormánynak és a néhai uralkodó családjának, köztük III. Károly királynak, II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának, aki édesanyja halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára. A közvetlenül Károlynak címzett üzenetben az orosz elnök súlyos, pótolhatatlan veszteségnek nevezte II. Erzsébet halálát, bátorságot és kitartást kívánt az új királynak, aki megkért arra is, hogy tolmácsolja őszinte együttérzését a királyi családnak és Nagy-Britannia minden lakosának. A királynő temetési szertartására ugyanakkor a brit kormány az ukrajnai háború után elrendelt szankciók miatt nem küldött meghívót Putyinnak. Moszkva nem léptetett érvénybe szankciókat Radakin tengernagy ellen, így a brit vezérkari főnök könnyebben tud tárgyalni Geraszimovval, sőt el is látogathat Moszkvába.

Nemrégiben a NATO főtitkára is egyenes utalást tett arra, hogy véleménye szerint tárgyalásos módon lehet a legnagyobb eséllyel véget vetni az ukrajnai háborúnak. Jens Stoltenberg a Financial Times című londoni üzleti napilap által szervezett minapi virtuális politikai fórumon kijelentette:

Oroszország egyelőre nem mutatja a jelét annak, hogy bekapcsolódna egy olyan tárgyalási folyamatba, amely Ukrajna szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartásáról szólna.

Stoltenberg ugyanakkor hozzátette: a legtöbb háború, így a legnagyobb valószínűséggel a mostani ukrajnai háború is a tárgyalóasztalnál ér véget.

Kissinger szerint tárgyalásos béke kell Ukrajnában, ha el akarjuk kerülni a harmadik világháborút

Hogyan kerüljünk el egy újabb világháborút?

– ezzel a címmel írt cikket a Spectator magazinba a 99 éves Henry Kissinger, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere, aki számos alkalommal találkozott Vlagyimir Putyinnal is az elmúlt 22 évben. Kissinger rögzíti, hogy a szembenálló igények jelenleg összeférhetetlennek tűnnek: Kreml szerint Kijevnek muszáj elismernie Oroszország részeként az általuk annektált déli és keleti területeket, míg az ukrán vezetés ragaszkodik hozzá, hogy minden orosz katona elhagyja Ukrajnát, beleértve a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetet is.

Lassan eljön az idő, hogy építeni kezdjünk a beállt stratégiai változásokra, és integráljuk azokat egy új struktúrába, hogy tárgyaláson keresztül érhessük el a békét

– írja Kissinger, hozzátéve, hogy a békefolyamat részeként Ukrajnát be kell venni a NATO-ba, a semlegesség már nem jó alternatíva. Azt is felveti a cikkben, hogyha lehetetlennek bizonyul a 2014-es status quóhoz való visszatérés, akkor akár a nemzetközileg felügyelt népszavazás is egy opció a megszállt területeken. Egyben figyelmeztet arra, hogy az Oroszország impotenssé tételére, esetleg szétesésére irányuló vágyak veszélyesek, mert káoszt és hatalmi vákumot szabadíthatnak el egy 11 időzónát felölelő területen. Az állandósuló erőszak ráadásul egy olyan országban zajlana, amely a világ egyik legnagyobb nukleáris arzenáljával bír.

(Guardian)

Videón Kijev karácsonyfája, amit a „legyőzhetetlenség fájának” neveztek el

Vitalij Klicsko kijevi polgármester korábban azt mondta, „nem engedhető meg, hogy Putyin ellopja a karácsonyt”, és a háború ellenére Ukrajna fővárosában felállítják a „legyőzhetetlenség fáját”. A díszítést – hangsúlyozta – a vállalkozások finanszírozzák, nem a költségvetés. Kijevben a Sophia téren állították fel a vros karácsonyfáját, amit kék és sárga égősorok díszítenek.

Két magyar-ukrán határátkelőn is szünetel a forgalom

Ukrán oldalon fennálló áramszünet miatt szünetel a határforgalom a barabási és a lónyai közúti határátkelőhelyeken 2022. december 18-án 7 órától – írja honlapján a rendőrség.

A rendőrség arra hívja fel az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák a záhonyi, beregsurányi vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét.

A külföldre utazóknak ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

Amerikára szegezett atomrakétáról dalol egy orosz énekes-politikus

Szintet lépett a hazafias-militarista művészet Oroszországban. Az énekesként és politikusként is aktív Denis Majdanov ugyanis szimfonikus popdalt írt a Szarmat nevű, orosz szuperfegyverként beharangozott ballisztikus rakétához. A dalszöveg megírásában Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) korábbi vezetője segített neki, és megtudhatjuk belőle, hogy az Egyesült Államokra szegezett Szarmat erősebb mint az Urál-hegység, nem fognak rajta a szankciók, egyetlen öröme, ha megzavarhatja a NATO álmait, és egy szempillantás alatt porrá zúzza Oroszország-anyácska ellenségeit, ha arra van szükség. Íme a mű:

Vitalij Klicsko: a kijevi fűtés teljesen helyreállt az orosz támadások után

Teljesen helyreállították a fűtést Kijevben a víz- és villamosenergia-infrastruktúrát célzó legutóbbi orosz bombázás után – közölte vasárnap a főváros polgármestere.

Vitalij Klicsko a The Guardian tudósítása szerint azt közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban:

A város a legutóbbi ágyúzás után minden szolgáltatást visszaállít. Elsősorban a főváros hőellátó rendszerét sikerült teljesen helyreállítani. Minden hőellátási forrás normálisan működik.

A Reuters arról is beszámolt, hogy ukrán tisztviselők szerint Oroszország több mint 70 rakétát lőtt ki péntek óta az egyik legsúlyosabb támadásban, ami országszerte vészhelyzeti áramszüneteket kényszerített ki, és megzavarta a hő- és vízellátást.

A hőmérséklet Kijevben és Ukrajna számos helyén fagypont alatt volt vasárnap reggel, az előrejelzések szerint estére -6 fokra süllyed a fővárosban.

Ukrajna bírálja a FIFA-t, amiért nem hajlandó bemutatni Zelenszkij békeüzenetét a világbajnokság döntőjén

Az ukrán elnöki hivatal bírálja a FIFA-t, amiért nem volt hajlandó bemutatni Volodimir Zelenszkij elnök videóüzenetét a katari vasárnapi fovi vb-döntő előtt.

Az ukrán elnöki hivatal szombaton a CNN-nek adott írásbeli közleményében közölte, hogy az angol nyelven rögzített videó „béke felhívást” kíván tenni.

Katar támogatta az elnök kezdeményezését, de a FIFA blokkolta a kezdeményezést, és nem engedi, hogy az elnök üzenetét bemutassák a döntő előtt

– áll a közleményben.

Az ukrán elnöki hivatal azt is közölte, hogy önállóan fogja terjeszteni a videót, ha a FIFA nem sugározza azt, és a blokkolásra vonatkozó döntésük azt mutatja, hogy „a FIFA elvesztette értékes tudását a futballról – mint egy olyan játékról, amely egyesíti a népeket”.

A CNN megkereste a FIFA-t, de nem kapott választ. A labdarúgás világszintű irányító testülete mindent megtett annak érdekében, hogy a politikai üzeneteket távol tartsa a katari vb-től, amely az első közel-keleti ország, amely valaha megrendezte az eseményt.

Katar nyilvánosan nem kommentálta az ukrán kérést.

ORFK: több mint 10 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon szombaton 6029-en léptek be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4366-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 195 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Luke Skywalker figyelmezteti veszélyre az ukránokat

Luke Skywalker hangja Ukrajna-szerte hallható légiriadó vagy más háborús támadás esetén, ha a lakosságnak óvóhelyet vagy más biztonságos menedéket kell keresnie az orosz fegyverek elől – írta a Sky News és az U24 Twitter-fiók bejegyzése alapján.

Mark Hamill, a Star Wars legendája üzeneteket rögzített az Air Alert alkalmazáshoz, amelyben ötféle veszélyre figyelmezteti a mobilapp használóit. Így eldönthetik a riasztottak, hogy mit tegyenek rakétatámadás, ágyúzás, utcai harcok, sugárzás vagy vegyi veszély esetén.

Hamill emlékezetes Star Wars-idézeteket fűzött a riasztási értesítésekhez, és az alkalmazás push értesítései egyben az Ukrán Fegyveres Erők támogatására szólítanak fel. Az Air Alert-en keresztül felajánlott összes adományból drónokat vásárolnak majd, a színész közölte, hogy megkezdte akcióját tíz nagy teljesítményű dán RQ-35 Heidrun felderítő drón megvásárlásához szükséges pénz összegyűjtésére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik