Élő Nagyvilág

Putyin stratégiát alkot, szóltak a szirénák Ukrajnában

MTI / AP / Libkos
MTI / AP / Libkos
  • Négy ember meghalt, köztük egy másfél éves kisfiú a Dnyipropetrovszki területen lévő Krivij Rih városban, amelyet rakétatámadás ért még pénteken.
  • Sikerült helyreállítani a vízellátást Kijevben, a pénteki rakétatámadások után azonban csak helyenként van fűtés és áram.
  • Philip Ingramet, egykori magas rangú brit katonai hírszerzési és biztonsági tiszt szerint az energiaellátási infrastruktúrát érő orosz akciók célja az emberek lelkének megtörése.
  • Putyin pénteken hadserege tábornokaival tárgyalt az Ukrajnában alkalmazandó stratégiáról.
  • Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország felől támadhatnak az oroszok a háború kirobbanásának évfordulóján.
  • Robbanásokat lehetett hallani a dél-ukrajnai Odessza városában szombat reggel.

A háború előző napi hírei itt olvashatók.

A háború eleje óta legalább 450 gyerek halt meg Ukrajnában

Az ukrán főügyész hivatal Telegramra kitett közleménye szerint a háború kitörése óta legalább 450 gyermek halt és több mint 863-an szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket. A legtöbb gyerek Donyeck (428), Harkiv (267) és Kijev (117) régiókban halt vagy sérült meg. Ugyanakkor közölték, hogy ezek az adatok nem véglegesek, további vizsgálatokat folytatnak a megszállt és felszabadított területeken.

Helyreállították az energiaellátást Harkivban

Helyreállították az áramszolgáltatást Harkivban, Ukrajna második legnagyobb településén – jelentette be a harkivi régió kormányzója, Oleh Szinyehubov. A hálózat a pénteki orosz rakétatámadásokban sérült meg.

Pénteken 76 rakétát lőttek ki Ukrajnára, főképp az energiaellátást szolgáló infrastruktúrát támadták, aminek következtében akadozott, illetve teljesen leállt az áram-, víz- és hőellátás. A támadásban lakóházak is megsemmisültek, és halottak – például egy másfél éves kisfiú – is voltak.

STR / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP

Annyi orosz menekült a sorozás elől Üzbegisztánba, hogy a fővárosban duplázódtak az albérletárak

Oroszok százezrei menekültek el hazájukból azóta, hogy Moszkva szeptember 21-én részleges mozgósítást hirdetett. A Szabad Európa videója szerint közülük különösen sokan utaztak Üzbegisztánba menedékért.

Az üzbég hatóságok adatai szerint csak szeptemberben 78 ezren lépték át a határt,

háromszor annyian, mint márciusban, amikor még átlagos szinten volt a forgalom volt két ország között.

Az oroszok azt mondják, igyekeznek helyben beilleszkedni, mert nem tudják, meddig lesznek ott. Az üzbég fővárosban, Taskentben a tízezernyi orosz érkezése hatással volt a helyi gazdaságra is. Megugrottak az albérletárak is, országosan 16 százalékkal, Taskentben pedig 100 százalékkal emelkedtek az árak.

A nyilatkozó oroszok szerint az orosz útlevéllel a regisztráció után hat hónapig lehet legálisan maradni az országban, ami kényelmes megoldás a sorozás elől menekülőknek, hogy újragondolják a terveiket.

Helyreállították Kijev egyik jelképét, amely orosz rakétatámadásban sérült meg

Kijev központjában újra megnyitották az üveg hidat, más néven „Klicskó hídját”. A város polgármestere, Vitalij Klicsko a Facebookon közzétett közleményében közölte, hogy a híd mind a 18 megsérült üvegablakát kicserélték, valamint helyreállították a híd mentén húzódó korlátokat és kábeleket is.

A gyalogoshíd, amely két kijevi parkot köt össze, a Volodimirszka Hirka és a Marjinszkij parkot, még október 10-én sérült meg az orosz rakétatámadásokban.

METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / AFP

– Az ukrán nép halhatatlanságának egyik jelképe ismét örömmel várja a kijevieket és a főváros vendégeit – írta Klicskó.

Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország felől támadhatnak az oroszok a háború kirobbanásának évfordulóján

Ukrajna arra készül, hogy a háború megindításának február 24-i évfordulóján újult erővel támadnak majd az orosz csapatok, főleg északról Fehéroroszország felől – mondta a Sky News-nak Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője.

A tábornok szerint az ukrán hadsereg készen áll arra is, hogy akár – egy általános orosz mozgósítás elrendelése esetén – milliós létszámú orosz seregnek is ellenálljon, de további fegyverutánpótlásra szorul nyugati szövetségeseitől.

DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / AFP

Kovalcsuk nem kételkedik abban, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, és visszafoglalja a 2014-ben az oroszok által elcsatolt Krím-félszigetet is.

Minden négyzetcentimétert vissza fogunk foglalni

– nyilatkozta, de figyelmeztetett arra is, hogy a leghevesebb harcok még csak ezután várhatók.

„Készen állunk, készülünk erre és nyomon követjük, hol történnek orosz csapatösszevonások” – mondta a tábornok, aki abban is bízik, hogy az immár jól felszerelt ukrán csapatoknál a katonai morál jóval erősebb, mint a támadó félnél, akik ráadásul nem megfelelő felszereléssel vannak ellátva.

Légiriadók Ukrajna-szerte

Az ukrán erők által indított rakéták három civilt öltek meg az oroszok által megszállt Sasztia városában Ukrajna déli részén, Luhanszk tartományban – állítják oroszbarát helyi tisztviselők.

A Telegramon kiadott nyilatkozatuk szerint amerikai gyártmányú HIMARS rakéták öt további személyt megsebesítettek, és négy házat megsemmisítettek.

A Guardian közben arról írt, hogy légiriadó van Ukrajna-szerte, mások mellett Kijevben, Lvivben, Mikolajivban és Volinyban.

DIMITAR DILKOFF / AFP

Putyin hadserege tábornokaival tárgyalt az Ukrajnában alkalmazandó stratégiáról

Vlagyimir Putyin meglátogatta a „különleges katonai művelet” főhadiszállását – közölte a Kreml. Az egész napos pénteki program során az orosz elnök tárgyalt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel, és Szergej Szurovikin tábornokkal, az ukrán fronton harcoló orosz erők új parancsnokával. Putyin külön megbeszélést folytatott a tábornoki kar tagjaival is.

GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / AFP

A találkozóról videofelvételt is közre adtak. Putyin arról beszélt, hogy kíváncsi a parancsnokok véleményére, hogy mit gondolnak az azonnali és középtávú műveletekről.

JavaScript is not available.

null

Újabb rakétatámadás Odessza ellen

Robbanásokat lehetett hallani a dél-ukrajnai Odessza városában szombat reggel. Helyi beszámolók szerint két Onix típusú rakétát semlegesített a légvédelem. Az oroszok a Krím-félszigetről indították a támadást – közölte Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális katonai közigazgatás szóvivője.

A város energiaellátása az elmúlt napok intenzív rakétatámadásai miatt komoly károkat szenvedtek. A helyiek generátorok segítségével igyekeznek az áramkimaradások miatti nehézségeket kezelni.

OLEKSANDR GIMANOV / AFP

Újra van vezetékes víz Kijevben

Sikerült helyreállítani a vízellátást Ukrajna fővárosában, a pénteki rakétatámadások után azonban csak helyenként van fűtés és áram – közölte a kijevi polgármester szombat reggel a Telegramon.

Pénteken nemcsak Kijevben, de Ukrajna-szerte légvédelmi szirénák ébresztették a lakosságot: ukrán tisztviselők közlése szerint Oroszország újabb rakétatámadást indított, melynek célpontjában az ukrán infrastruktúra állt. A támadást követően Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon számolt be róla, hogy az energetikai infrastruktúrát ért károk miatt egész Kijevben fennakadások voltak a vízellátásban, több város pedig áram nélkül maradt.

A polgármester szombat reggeli közlése szerint nemcsak a vízellátást orvosolták, de a főváros felében ismét van fűtés, kétharmadában pedig az áramszolgáltatást is helyreállították. Klicsko kiemelte ugyanakkor, hogy be kell tartani a villamosenergia vészleállítására vonatkozó terveket, „mert továbbra is jelentős az áramhiány”.

Kijevben ismét működik a metró. A polgármester a pénteki támadást követően azonnal leállíttatta a földalatti közlekedést, hogy a metróállomások óvóhelyként szolgáljanak és az emberek fedezékbe vonulhassanak.

Az orosz hadsereg október óta szinte hetente mér támadást az ukrán energetikai infrastruktúrára, ami rendszeresen okoz fűtés-, áram- és vízellátási kimaradásokat. (MTI)

Másfél éves kisfiút is találtak a halottak között Ukrajnában

Egy másfél éves fiú holttestét emelték ki a romok alól Ukrajna Dnyipropetrovszki területén lévő Krivij Rih városban. A települést még pénteken érte rakétatámadás, amelynek során egy három emeletes lakóházat is eltaláltak.

Összesen négy ember vesztette életét itt, tizenhárom fő, köztük négy gyermek megsebesült. A Guardian beszámolója szerint az áldozatok között van egy 64 éves nő, egy fiatal pár is.

STR / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP

Hat tévécsatornát felfüggesztettek Moldovában

Moldova a szükségállapot idejére felfüggesztette hat televíziós csatorna működési engedélyét, mert megítélése szerint nem korrektül tudósítottak az ukrajnai eseményekről – közölte a kormány a honlapján. Miután nem hitelesen számolnak be az országban történtekről, illetve az ukrajnai háború eseményeiről, a szükséghelyzet idejére felfüggesztik hat audiovizuális sajtóorgánum sugárzási engedélyét. Ezek a Pervij v Moldove, a RTR-Moldova, az Accent-TV, az NTV-Moldova, a TV-6 és az Orhei-TV – áll a kormány közleményben.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint ezek orosz műsorokat sugározó, illetve ellenzékinek számító moldovai csatornák. Moldovában februárban vezették be a szükségállapotot Ukrajna orosz megtámadása miatt. Ebben az időszakban korlátozták az oroszországi televíziók műsorainak sugárzását, illetve blokkolták a Sputnik Moldova hírportált és más portálokat.

A moldovai főügyészség kilátásba helyezte, hogy nyomozást indítanak több ember ügyében, akiket az ukrajnai események inkorrekt tudósításával gyanúsítanak. (MTI)

Több mint 11 ezer menekült érkezett Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon pénteken 6063-an léptek be Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5317-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 174 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

„Az oroszok megpróbálják megtörni az ukrán emberek lelkét”

Az oroszok megpróbálják megtörni az emberek lelkét azzal, hogy megtámadják az ország infrastruktúráját – idézi a Sky News Philip Ingramet, az egykori magas rangú katonai hírszerzési és biztonsági tisztet.

Oroszország napok óta rakétákat lő ki Ukrajnára, a háború kezdete óta ez az egyik legnagyobb offenzíva, amellyel kiiktatták a második legnagyobb ukrán város áramellátását, emiatt országszerte vészhelyzeti áramszünetekre került sor. Az Ukrajna elleni legutóbbi támadásokról Ingram azt mondta: „A kritikus nemzeti infrastruktúrát támadják. Megpróbálják megtörni az emberek lelkét a folyamatos támadásokkal, amelyeket cirkálórakétákkal és az irániak által szállított kamikaze drónokkal hajtanak végre.”

A katonai szakértő ezeket a támadásokat „borzalmasnak” minősítette, majd hozzátette: „Ez önmagában háborús bűn”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik