Nagyvilág

A magyar honvédség légihidat húzott Katar és Brüsszel közé

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Orbán Viktor kedden Katarba utazott, hogy a helyszínen, a VIP-páholyból nézhesse meg a labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjét, melyet Argentína és Horvátország játszott. Szerdától kezdődően viszont Brüsszelben is fontos események zajlanak: 14-én az EU-ASEAN (az ASEAN a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét jelenti) csúcs, majd csütörtökön az uniós állam- és kormányfők részvételével az Európai Tanács ülése lesz.

Úgy tűnik, hogy mindkét nap eseményei fontosak a magyar kormány számára, Brüsszel és Doha között ugyanis gyakorlatilag légihidat létesítettek a magyar honvédség gépei.

Mint arról 24.hu beszámolt, a foci világbajnokság keddi mérkőzése előtt kisebb magyar repülőflotta indult a Perzsa-öböl menti országba. A kormány tagjai által rendszeresen használt, de a honvédség kötelékébe tartozó 606-os lajstromjelű Falcon gép kedden délelőtt landolt a katari főváros repterén, kora délután pedig az OTP-hez tartozó két magángép is követte (Csányi Sándor OTP-elnök a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is), majd megérkezett a többnyire Mészáros Lőrinc útjait teljesítő OE-LEM jelű luxusgép is.

A miniszterelnök minden valószínűség szerint ez utóbbi gépek valamelyikének a fedélzetén utazhatott, mert az állami gép indulása idején még Budapesten tartózkodott. A meccs után a Falcon 606-os újra útnak indult, ezúttal Brüsszelbe repült. Nem sokkal korábban pedig egy másik honvédségi luxusjet, a Falcon 607-es épp Brüsszelből érkezett meg Dohába, fedélzetén Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki Facebook-oldalán már közzé is tette a legújabb tárgyalásairól szóló fotósorozatát.

Szijjártó Péter / Facebook

A két magyar katonai Falcon, amelyekről hivatalosan beszerzésük óta állítják, hogy nem kormánygépek, alig néhány perccel kerülte el egymást Katar légterében.

A miniszterelnök repülőútjával kapcsolatban már kedden megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, de Havasi Bertalantól tegnap óta nem kapunk választ. Így egyelőre nincs hivatalos magyarázat arra, hogy vajon miért ment előre a honvédség Falconja, és arra sem, hogy az argentin csapat győzelmét hozó elődöntő után két órával miért repült a gép Dohából Brüsszelbe.

Szijjártó egyébként Orbánhoz hasonlóan méltatta a katari vezetés áldozatos szervezőmunkáját, amelyet a világbajnokság létrehozásáért tettek.

Külügyminiszter kollégám, egyben barátom komoly munkát végzett az elmúlt időszakban, hiszen a világbajnokság megrendezése komoly erőfeszítéseket kívánt. Katar megfelelt a kihívásnak, jó házigazda, de ma nem a futball, hanem a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés kérdései kerülnek napirendre

– írta Szijjártó a katari megbeszélése után.

A Mészároshoz köthető OE-LEM lajstromjelű Bombardier a kedd délutáni dohai landolás után Katar és Dubaj között ingázott, kétszer is megtéve a távot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik