Nagyvilág europoli

Orbán Viktor már Brüsszelben tárgyal

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vesz az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték.

A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023-27 között megvalósuló EU-ASEAN akciótervről tárgyalnak.

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével – közölte a sajtófőnök.

Később azt is, közölte, hogy a kormányfő megbeszélést folytatott Phankham Viphavanhnal, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökével. A tárgyaláson megemlékeztek Laosz és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójáról, amelynek az is aktualitást ad, hogy Laosz már megnyitotta új nagykövetségét Budapesten, Magyarország pedig jövőre emeli nagykövetségi szintre diplomáciai képviseletét Vientiánban.

Orbán Viktor kifejezte örömét, hogy e válsággal terhelt időkben is sikerül folyamatosan erősíteni Magyarország és Laosz gazdasági együttműködését.

A két miniszterelnök a világpolitikai helyzetet is értékelte; az orosz-ukrán háború kapcsán egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában, olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre – idézte a tárgyalófeleket Havasi Bertalan.

Mint arról korábban írtunk, a magyar honvédség légihidat húzott Katar és Brüsszel közé, a kormányfő ugyanis kedden este még az argentin-horvát vb-elődöntőt tekintette meg a helyszínen a rendező országban.

Kapcsolódó
Huszonheten játsszák és mindig Orbán Viktor nyer. Mi az?
Fürjes Balázs fejti meg a feladványt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik