Nagyvilág

Kivégezték Iránban az első tüntetőt, akit a szeptember óta tartó zavargások alatt tartóztattak le

Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / AFP
Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / AFP

Iránban kivégezték a tüntetések egyik résztvevőjét, akit a hatóságok súlyos bűncselekményekkel vádoltak meg.

Ő az első tüntető, akit Teheránban kivégeztek a szeptember 16. óta országos demonstrációk résztvevői közül.

Az iráni igazságügyi minisztériumhoz közel álló Mizan hírportál csütörtöki jelentése szerint Mohszen Sekari ellen az volt a vád, hogy részt vett egy teheráni utcai demonstráción, amely akadályozta a közúti forgalmat, és egy machetével rátámadt a biztonsági erők egyik tagjára.

A férfit szeptember 25-én vették őrizetbe, és ügyében november 20-án hozott ítéletet a teheráni Forradalmi Bíróság, amelynek tárgyalásai rendszerint zárt ajtók mögött folynak. A bíróság a férfit mint “az Isten, illetve az állam ellen hadakozó bűnöst” ítélte el. Az 1979-es iszlám forradalom óta számos halálbüntetést szabtak ki erre hivatkozva Iránban.

Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy hamarosan további kivégzésekre is sor kerülhet, mivel az ügyészség közleménye szerint legalább hét embert ítéltek már halálra a demonstrációkban vállalt szerepük miatt.

Mohszen Sekari kivégzésére határozott választ kell adni, különben naponta számolhatunk a tüntetők kivégzésével

– írta Mahmud Amiri-Moghaddam, egy oslói székhelyű iráni emberi jogi szervezet igazgatója.

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok megverték.

Néhány napja az illetékes hatóságok megszüntették az erkölcsrendészetet.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik