Nagyvilág

Megszüntették az erkölcsrendészetet Iránban

AFP
AFP

Iránban az illetékes hatóságok megszüntették az erkölcsrendészetet – jelentette be Dzsafar Montazeri iráni főügyész. Az Isna félhivatalos helyi hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Montazeri azt mondta: „az erkölcsrendészetnek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták”. A főügyész szombat este a síita vallás legszentebb helyén, Kum városában beszélt erről.

A közel-keleti országban tiltakozásokat váltott ki egy 22 éves iráni kurd nővel, Mahsza Aminivel szembeni bánásmód, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert szerintük megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait; a nő az őrizetben meghalt. Az országban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, az iráni vezetés pedig a nyomás hatására nemrég bejelentette, hogy felülvizsgálják azt a több évtizedes törvényt, amely szigorú öltözködési szabályokat ír elő a nőknek.

Kapcsolódó
A tüntetések hatására felülvizsgálják a fejkendőviselésről szóló törvényt Iránban
Az iráni hatóságok bejelentették, hogy felülvizsgálják azt a több évtizedes törvényt, amely szigorú öltözködési szabályokat ír elő a nőknek. A

Ajánlott videó

Olvasói sztorik