A következő élő közvetítés része A Time magazin Zelenszkijt választotta az év emberének

Szankciókat sértve vásárolt Beverly Hills-i lakásokat az orosz ügynök

STR / JIJI PRESS / AFP
STR / JIJI PRESS / AFP

Azzal vádoltak meg egy feltételezett orosz hírszerző ügynököt, hogy megsértette az amerikai szankciókat, és pénzmosást hajtott végre, amikor megvásárolt két társasházat a kaliforniai Beverly Hillsben. A vádlott, Andrij Derkacs szabadlábon védekezik.

A férfire még 2020 szeptemberében vetett ki szankciót az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma, mert állítólag több mint egy évtizede volt aktív orosz ügynök, és segítette a Kremlt abban is, hogy beavatkozzék a 2020-as amerikai választásokba.

A vádirat szerint az ukrajnak születésű Derkacs 2013 óta a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégek lettországi és svájci számláit használta az ingatlanok vásárlására és fenntartási költségeik kifizetésére. Derkacs korábban tagadta a jogsértést, és azt mondta, hogy korrupciós üzelmek leleplezése miatt szálltak rá.

Az ukrán belbiztonság júniusban közölte, Derkacs biztonsági cégek hálózatát hozta létre, hogy támogassa az orosz katonai egységek bejutását ukrán városokba a február 24-i moszkvai invázió során.

A demokraták szerint Derkacsnak szerepe volt abban, hogy Donald Trump volt republikánus elnök szövetségesei terhelő információkat ásson elő Joe Biden fia, Hunter Biden ellen, aki az ukrán Burisma energiavállalat igazgatótanácsában vállalt tisztséget.

Derkacs több mint két évtizeden át volt tagja az ukrán parlamentnek, ám Kijev 2021-ben saját szankciókat vetett ki rá.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik