A következő élő közvetítés része Légiriadók Ukrajna-szerte, újabb bombázásra készülnek az oroszok

30 tonna segélyárut vitt Herszonba az Ökomenikus Segélyszervezet

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP

Az elmúlt hétvégén az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között szállított két kamionnyi, azaz 30 tonna segélyárut a szolgáltatások szinte teljes hiányától szenvedő ukrán városba, Herszonba – közölték kedden.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kijevi képviseletének vezetője, Szatmári Barnabás, aki a helyszínen személyesen irányította a segélyszállítmány átadását, hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradó, nagyjából 80 ezer fős lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását és pár kivétellel a boltok sem működnek – így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ. Eközben a várost a felszabadulás óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból napi rendszerességgel érik tüzérségi támadások, amik számos civil áldozattal is jártak.

Herszon városát több mint fél éven keresztül elvágták a külvilágtól, sokan a felszabadulás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedő sátrakban, aggregátorok működtette töltőpontokon töltik fel. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ivóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy ivóvízosztó pontokon jutnak hozzá – olvasható a közleményben.

A beszámoló szerint a segítség célba juttatása korántsem volt kihívásoktól mentes: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakon pedig első igazi fagyok megérkeztéig a sár az úr. Emellett a harci cselekmények következtében rengeteg a feltáratlan aknamező, ami a városba bejutást és az azon belüli mozgást is tovább nehezíti.

Bár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátással is bír, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget,

hívták fel a figyelmet.

Ökumenikus Segélyszervezet
Ökumenikus Segélyszervezet
Ökumenikus Segélyszervezet
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik