Nagyvilág

A szavazatok több mint 80 százalékával nyerte a kazah elnökválasztást Tokajev

Vyacheslav OSELEDKO / AFP
Vyacheslav OSELEDKO / AFP

Kaszim-Zsomart Tokajev hivatalban lévő kazah államfő nyerte a vasárnapi előrehozott elnökválasztást a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint, írja az MTI.

A Nyílt társadalom nevű regionális kutatóintézet felmérése szerint

Tokajev a voksok 82,45 százalékát szerezte meg.

Konsztantyin Petrov, a kazak központi választási bizottság vezetője korábban sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választói részvétel 69,43 százalék volt.

Azamat Szergazin, a kazah főügyészség szóvivője szerint az elnökválasztás nyugodt körülmények között zajlott.

A voksoláson összesen hat jelölt indult. A regnáló államfő kihívói közül  senkinek sem sikerült két számjegyű eredményen végeznie: a második helyezett Zsiguli Dajrabajev, az Auil Demokratikus Hazafias Néppárt jelöltje is mindössze a voksok 3,33 százalékát szerezte meg.

Tokajev 2019 júniusában lett Kazahsztán elnöke, miután az országot csaknem 30 évig vezető Nurszultan Nazarbajev lemondott. Azon a szavazáson Tokajev a szavazatok 70,96 százalékával nyert.

Idén júniusban népszavazáson alkotmányreformot fogadtak el, amelynek értelmében az államfő mandátuma az eddigi ötéves helyett hétéves lesz, ugyanakkor a megbízatás ezentúl nem újítható meg.

Az elnökválasztás 2024-ben lett volna esedékes, de Tokajev a reformok és az állam szerkezetének megerősítésére hivatkozva előrehozta.

Az év elején az országban tüntetések és véres zavargások zajlottak, amelyeket az üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz drágulása váltott ki, ezeknek számos halálos áldozata is volt. A történek miatt lemondott Aszkar Mamin miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik