Frederic Scheiber / Hans Lucas / AFP
Nagyvilág

A kurdokkal is egyre feszültebb a helyzet Iránban

Egyre feszültebb a helyzet a hatóság és a tüntetők között Irán kurdok lakta térségeiben iráni ellenzéki szervezetek szerint, akik vasárnap áramkimaradásokról és lövöldözésekről is beszámoltak – írja az MTI.

A norvégiai székhelyű Hengav emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy fegyveres csapatokat küldtek Nyugat-Azerbajdzsán nevű tartomány Mahabád nevű városába, ahonnan a szervezet Twitteren közzétett bejelentése szerint a város lakónegyedeiben lövéseket is lehetett hallani.

A szervezet azt közölte, hogy

szombaton a hatóságok tüzet nyitottak a tiltakozókra a Kurdisztán tartományban lévő Divandarreh településnél, és legalább három civilt megöltek.

Hozzáteszik: Nyugat-Azerbajdzsán székhelyéről, Bukanból és a kurdisztánbeli Szagezből is robbanásokról érkezett hír.

Mahmúd Amíri Mokaddam, az ugyancsak norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) vezetője szombat este azt közölte, Mahabádban kikapcsolták az áramszolgáltatást, és lövésekről is tudni, ahol „lehet, hogy megöltek vagy megsebesítettek tüntetőket”.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé.

Az IHR szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Bár a tiltakozások országos méretűvé váltak, a megmozdulások központjai a kurdok lakta területek. Az első tüntetéseket is Szagezből, Amini szülővárosából jelentették.

A 83 milliós Iránban mintegy 10 millió kurd él.

Kapcsolódó
Halálos ítéletet kapott egy iráni tüntető
Az iráni hatóságok szerint az ítéletet egy „lázadóra” szabták ki, mások börtönbüntetést kaptak.

Ajánlott videó